Humanitarno prikupljanje dječjih nosiljki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roda - Roditelji u akciji i humanitarna udruga ADRA Hrvatska organiziraju prikupljanje rabljenih dječjih nosiljki te njihovu isporuku u Makedoniju ili Grčku, odnosno na mjesta na kojima sad počinju daljnji transferi za Europsku uniju. Povod su svakodnevne fotografije izbjeglih roditelja koji na dugom putu s mukom nose svoju djecu, zaostaju u koloni, djeca su im umorna, teško spavaju na rukama. Roditelji u Hrvatskoj koji su sami iskusili praktičnost nosiljki, dobro znaju koliko bi one olakšale i inače teško putovanje djeci i roditeljima izbjeglicama. Stoga ove dvije udruge pozivaju svih da im doniraju svoje nosiljke koje im više nisu potrebne i da pošalju onima kojima su životno važne.

Izbjeglicama koje nose sa sobom malu djecu od velike pomoći bile bi dječje nosiljke. Najveći je razlog da se u gužvi ne odvoje od djeteta, da im nitko ne može uzeti dijete, te da prilikom kretanja imaju slobodne ruke za držanje druge djece ili nošenje stvari. Na taj način bi i imali barem jednu čistu podlogu na koju mogu staviti djecu kad negdje zastanu odmoriti se, ističu iz ovih udruga i naglašavaju da su dobrodošle bilo kakve vrste nosiljki – marame, slingovi, mei-tai, strukturirane nosiljke ili klokanice.

Svi koji bi željeli pokloniti svoje nosilje, a imaju i prigodne slikovne upute za korištenje i slaganje, mogli bi ih i priložiti.

Roditelje koji žele donirati nosiljke pozivamo da ih donesu u udrugu Roda (Čanićeva 14, Zagreb) ili u trgovinu udruge Roda, "Rodin let" (Ilica 133, Zagreb), a roditelji iz drugih krajeva Hrvatske, pa tako i Pule moraju ih o svom trošku poslati na navedene adrese. Akcija traje do kraja rujna. Organizatori ne mogu primati druge stvari, jer nisu u prilici organizirati slanje ostalih stvari (robicu, hranu). (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter