Humanitarni koncert za udrugu Ruka šapi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikupljanje novca za rad neprofitne udruge za zbrinjavanje napuštenih životinja Ruka šapi cilj je besplatnog humanitarnog koncerta koji ce u šatoru Rock Caffea na Trgu Portarata u Puli biti održan ovoga petka s pocetkom u 20 sati. U 19 sati prisutne ce poceti zagrijavati DJ Taske, nakon kojega ce se na pozornici izredati VIS The Thunderbirds, Grupa 052, Clean Isfoor te gosti iznenadenja.

- Volonteri udruge ce na info-punktu prodavati majice, kalendare, cestitke te rucno radene figurice životinja. Osim toga, bit ce postavljene kasice u koje ce prisutni moci dati novcani prilog. Prikupljena sredstva bit ce utrošena za kupnju hrane, troškove lijecenja životinja o kojima se skrbimo do udomljavanja te nastavak rada udruge, kazale su na konferenciji za novinare održanoj u Rock Caffeu predsjednica udruge Svjetlana Prodanovic i inicijatorica manifestacije Adis Buric te su pritom zahvalile klubu i izvodacima koji vec dvije godine podržavaju akciju.

Prodanovic je istaknula da im je mjesecno samo za prehranu pasa potrebno pola tone suhe hrane, dok su veterinarski troškovi u 2010. iznosili otprilike 50 tisuca kuna. Ove godine oni ce biti duplo veci buduci da mjesecno na pregled odvode pedesetak životinja, dodala je predsjednica udruge.

- Trenutno se skrbimo o 110 pasa i macaka. U dvije godine zbrinuli smo preko 400 životinja, a udomili njih 300, s time da smo nove vlasnike pronašli za 48 macaka i 157 pasa ove godine. Sterilizirali smo pak 92 životinje. Nemamo azil, vec ih držimo u privatnim stanovima, kucama i dvorištima, a funkcioniramo iskljucivo zahvaljujuci donacijama gradana i tvrtki. Do sada nam je Grad Pula dvaput uplatio po pet tisuca kuna za kupnju hrane, medutim udruga nije ušla u gradski proracun te ju Grad ne financira sustavno, ispricala je Prodanovic, koju smo upitali kakvo je trenutno stanje s napuštanjem ljubimaca, odnosno primjecuju li da se njihov broj zahvaljujuci edukaciji javnosti smanjuje.

Odgovorila je da je napuštenih životinja sve više te da medu njima prevladavaju one stare i bolesne, o kojima se vlasnici iz nekog razloga ne žele više brinuti. No, istovremeno raste broj gradana koji prijavljuju zlostavljanje i zanemarivanje ljubimaca iako pritom najcešce žele ostati anonimni. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter