Humanitarni koncert u dvorani Žatika

Na tržnici promoviran humanitarni koncert "Volim Istru" (Manuel ANGELINI)
Na tržnici promoviran humanitarni koncert "Volim Istru" (Manuel ANGELINI)

Na štandu kod tržnice jučer je promoviran humanitarni koncert "Volim Istru" koji će se 1. prosinca održati u dvorani Žatika u Poreču. Organizator koncerta je Caritas Porečke i pulske biskupije, a prihod od ulaznica ove je godine namijenjen palijativnoj skrbi.

Doktorica Julijana Franinović Marković pojasnila je da palijativna skrb podrazumijeva pomoć teško bolesnim i umirućim pacijentima, ali i članovima njihovih obitelji. Osobito su usmjereni, kako veli, na one koji se u takvoj situaciji nalaze kod kuće.

- Palijativna skrb ponajprije je okrenuta sprječavanju simptoma bolesti, posebice boli, ali se bavi i psihičkom pomoći jer se takvi bolesnici najčešće osjećaju usamljenima, isključenima. Pružamo im i socijalnu te duhovnu pomoć, veli doktorica.

Dodaje da Služba za palijativnu skrb, koja je lani osnovana pri Domu zdravlja, ima jedan mobilni tim koji čine liječnici raznih specijalizacija, psiholozi te posebno educirane medicinske sestre, duhovnici i volonteri, a nedavno je dobila i službeni automobil. U Istarskoj županiji palijativnu skrb treba, u većem ili manjem obujmu, oko 1.500 bolesnika.

Sredstvima prikupljenim koncertom kupit će se antidekubitalni madraci za područje cijele Istre, a možda i kreveti, no to sve ovisi o tome koliko će se skupiti.

- Financijska sredstva jesu važna, ali nisu presudna, bitno je osvijestiti kod ljudi potrebu za palijativnom skrbi jer, nažalost, većina će se od nas naći u situaciji da im je takva skrb potrebna, rekla nam je doktorica Franinović Marković.

Na koncertu će nastupiti: Vinko Coce, klapa Maslina, Lidija Percan, Zoran Tomaić, Serđo Valić, Magnolija i mnogi drugi.

Promotri koncerta na pulskoj će tržnici biti do kraja mjeseca srijedom i subotom odnosno 14., 17., 21. i 24. studenog u prijepodnevnim satima te prodavati ulaznice, koje koštaju 30 kuna. Karte se mogu kupiti, rekao je velečasni Josip Kolega i preko župnih Caritasa, ali i na prodajnim mjestima Glasa Istre. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter