Humanitarni Dan narcisa u Puli


Pulski Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea i ove se godine, 14. put za redom, pridružio velikoj humanitarnoj akciji Dan narcisa. Danas prijepodne su se već tradicionalno na Narodnom trgu po simboličnim cijenama prodavali narcisi, ali i zumbuli, karanfili, ruže i sadnice cvijeća koje su klubu Gea donirali istarski rasadnici.

U prodaji cvijeća i ovog su se puta okušale mnoge poznate osobe iz javnog, kulturnog i političkog života grada i županije, dok su članice kluba dijelile informativne letke s ciljem senzibiliziranja javnosti o važnosti pregleda dojki radi ranog otkrivanja raka.

Kao i do sada, velik broj građana zaustavio se uz jedan od brojnih štandova s cvijećem gdje su za deset kuna kupili lijepi buket za sebe ili sebi dragu osobu. Međutim, ovom su malom donacijom potpomogli kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju, uređaja za jednokratno zračenje, što je cilj ovogodišnje akcije na razini države. Pokrovitelji akcije su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i Ministarstvo zdravlja, a glavni organizator je udruga Europa Donna Hrvatska.

Od raka dojke godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena i premine oko 1.000, što je otprilike tri žene dnevno. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter