Humanitarci iz revolta izlaze iz gradske mreže

Igor Loparić primio je državnu ali i gradsku nagradu za svoj humanitarni rad (Igor Mehkek/Cropix)
Igor Loparić primio je državnu ali i gradsku nagradu za svoj humanitarni rad (Igor Mehkek/Cropix)

Udruge "Naš san njihov osmijeh", "Ruka šapi" i "Probudi Se" (bivši Facebook humanitaraci) neke su od udruga koje ove godine nisu ušle u gradski proračun i to unatoč godina uspješnog rada i vidljivih rezultata koji stoje iza njih. Kako doznajemo, ovoga su tjedna njihovi predstavnici bili na sastancima u Gradu da bi se ipak pokušali dogovoriti oko financiranja.

Sastanci u Gradu

Od predsjednice udruge za zaštitu životinja Sanje Čubrilo doznajemo tako da je u razgovorima iskazana dobra volja, no što će se dogoditi još uvijek ne znaju. Inače, ova se udruga uglavnom financira od donacija fizičkih i pravnih osoba, a Grad Pula im je dosad mjesečno uplaćivao 1.875 kuna za jedan dio sterilizacija, kastracija, cijepljenja i čipiranja životinja što ukupno iznosi 22.500 kuna godišnje, mada su troškovi udruge, u kojoj svi rade volonterski, i deset puta veći. Ljuti ih činjenica što se za "sklonište za životinje", odnosno pulski šinteraj, gdje se psi eutanaziraju nakon 60 dana, i dalje izdvaja 250.000 kuna, a Higijeničarska služba dobiva dodatnih 230.000 kuna.

Igor Loparić iz udruge "Naš san njihov osmijeh" naveo nam je pak kako je nakon sastanka u Gradu održan Upravni odbor udruge koji je odlučio da će izaći iz Humanitarne mreže Grada Pule, čiji je udruga član, a sve svoje razloge za to pojasnit će, kaže, na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Humanitarna mreža grada Pule ustanovljena je lani zajedničkim snagama pulskih udruga i ustanova koje se bave humanitarnim radom, uz podršku Grada Pule. Njen je glavni cilj pomoć potrebitima, a čine je osim ove udruge i Crveni križ, Caritas, udruge sv. Vinka i Probudi se te Volonterski centar Istarske županije. Oni su zajedno trebali koordinirano pomagati više od 1.600 socijalno ugroženih obitelji. Podsjetimo i da je upravo ova udruga za svoj predani humanitarni rad dobila priznanje Republike Hrvatske, a primili su i nagradu Grada Pule za poseban doprinos gradu. Udruga organizira i provodi mjesečne akcije u kojima se prikupljaju sredstva (ovisno o vrsti akcije), a onda se tijekom posljednjih pet dana u mjesecu, putem članova-poveznica odnose obiteljima korisnicima.

Rezanje troškova

Iako bez sredstava ostaje i udruga "Probudi se" njen predsjednik Damir Bošnjak naveo je kako za to znaju, ali za sada još uvijek nisu dobili ništa napismeno pa će se suzdržati od komentara dok ne vidi razvoj situacije. Ova je udruga u jednom trenu imala čak 15 tisuća članova, voditelje u sedam različitih gradova, a u tri je godine donirala više od 35 tona hrane i higijenskih potrepština.

Za komentar, zašto su, između ostalih, danak platile ove udruge koje su obavljale i dio "gradskih zadaća" te na taj način olakšavale posao i Gradu Puli, upitali smo nadležne. Valja reći da na upit koje su sve udruge (u sportu, kulturi…) ostale bez financiranja, iz Grad Pule nismo dobili još odgovor. No, kada smo pročelnicu za društvene djelatnosti Elviru Krizmanić Marjanović upitali kako to da su ove tri "jake" udruge iz njena djelokruga rada ostale bez financija, saznali smo da njen odjel i nije odlučivao o tome tko će se financirati, već je to ove godine bila zadaća oformljenog Tim za zdravlje Grada Pule te nas je uputila na Irenu Peruško. Ona nam je pak navela da su ove godine planove, koje su dostavile udruge, ocjenjivali vanjski stručnjaci okupljeni u Timu za zdravlje i to bez da znaju čiji je koji plan, dakle potpuno nepristrano.

- Svaki se program posebno bodovao po određenim kriterijima, ne znajući koji je čiji. S druge strane, neki su zakasnili s prijavama, nekima su nedostajali pojedini papiri pa nisu prošli iz formalno-pravnih razloga, neki nisu imali dobro napisane programe i to je sve predsjednicima udruga pojašnjeno. S druge strane, nije im nitko rekao "nula kuna" i to je to! Ukoliko nisu dobili ništa u proračunu ne znači da neće dobiti financijska sredstva za aktivnosti koje provode u ovoj godini, pojašnjava Peruško i dodaje da se gledalo i na to da se udruge ne financiraju dvaput, iz gradskog i županijskog proračuna za iste programe. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter