Humanističko društvo Histria obilježilo 10. godišnjicu osnutka

Sa sastanka Histrie
Sa sastanka Histrie

Posljednjih dana 2016. u Kopru je Humanističko društvo Histria održalo susret s novinarima u povodu desete obljetnice osnutka udruge kojoj je glavni cilj istraživanje zavičajne istarske povijesti u svim vidovima njezine multietničke kulture, te time pridonosi njezinom održavanju i vrednovanju. Društvo sa sjedištem u Kopru djeluje na području Slovenije, Italije i Hrvatske.

Znanstveni skupovi u tri države

Protekla je godina bila vrlo uspješna po broju projekata, izdanja i istraživanja. Tajnik društva, Dean Krmac, naglasio je da je najvažnije što je objavljen katalog izložbe crteža Pietra Nobilea "Viaggio artistico attraverso l'Istria – Istarski motivi početkom 19. stoljeća", tršćanskog arhitekta čija je mapa crteža istarskih gradova i sela sačuvana u Državnom arhivu u Rijeci.

Izložba je bila održana u Trstu i nedavno u Rimu, a izgledno je da će 2017. biti priređena još u Ljubljani ili Beču. Suizdavači su Državni arhiv u Rijeci, Povijesni i pomorski muzej Istre u Puli i Polo museale del Friuli Venezia Giulia.

Osim toga, Društvo je priredilo znanstveni kolokvij u povodu 200. obljetnice putovanja austrijskog cara Franje I. kroz Istru (1816), tijekom kojeg je lik tog vladara, za kojega je počela modernizacija Istre u suvremeno doba, osvijetljen s više strana. U rujnu je održan znanstveni skup u povodu 500. obljetnice nastanka koparske oltarne slike Vittora Carpaccia, na kojemu su sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Zbornik će biti objavljen tijekom 2017. godine.

Posebno mjesto u djelatnosti Društva imalo je 2016. projekt obilježavanja 140. godišnjice istarske željeznice, koji je ostvaren izložbom fotografija nastalih tijekom gradnje pruge, otvorenom u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli u prosincu. Zapažena izložba sastoji se od 25 vrijednih fotografija iz bečke Nacionalne knjižnice, koji su objavljeni i u pratećem katalogu u velikom formatu i tako predstavljaju važan slikovni izvor za povijest gradnje željezničke pruge od Divače do Pule (i Rovinja).

Predsjednik Društva, Matej Župančič, kojemu ističe drugi petogodišnji mandat, zahvalio je svima koji su u ovih deset godina sudjelovali u aktivnostima Društva, izražavajući zadovoljstvo što se ideje koje nastaju u sastavu Društva razvijaju u projekte od širokog javnog interesa. Podsjetio je na ogromni trud uložen u rad Društva u 2016. godini, naglašavajući da je najveći dio odrađen entuzijastički u teškim uvjetima, s nedovoljnim financiranjem, bez sjedišta i radnog prostora, tako da Društvo koristi prostore drugih udruga i zajednica.

Popis gubitaka austrougarske vojske

Pozdravne riječi uputili su i Luca Caburlotto, ravnatelj Muzejskog središta Furlanije – Julijske Venecije, Salvator Žitko, predsjednik Povijesnog društva za južnu Primorsku, Josip Orbanić, povjesničar prometa i posebno željeznice u Istri, i Robert Matijašić, povjesničar i arheolog. Potonji je najavio da zajedno s Deanom Krmcem radi na projektu pregleda službenog "Popisa gubitaka austrougarske vojske u Prvom svjetskom ratu". S obzirom na stogodišnjicu tog svjetskog sukoba, u kojemu su život izgubili i mnogi Istrani, radi se na popisu imena poginulih, ranjenih i zarobljenih austrijskih vojnika iz istarske pokrajine (od Milja i Doline kraj Trsta do Kastva i Voloskog).

Pregledat će 709 sveščića koji su izlazili od kolovoza 1914. do siječnja 2019, u kojima je više od dva milijuna imena. Do sada obrađeni dio omogućuje procjenu da je na tom popisu oko 12.000 istarskih vojnika, od kojih je više od 2.000 poginulih, a što je dosadašnja historiografija uglavnom zanemarivala. To će biti podaci značajni ne samo za povijesnu demografiju, već i za šira pitanja istarske društvene, gospodarske i vojne povijesti. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter