"Human absence" Mire Jurića u galeriji Makina

Miro Jurić ispred svojih radova u galeriji Makina (M. ANGELINI)
Miro Jurić ispred svojih radova u galeriji Makina (M. ANGELINI)

"Human absence" naslov je izložbe pulskog fotografa Mire Jurića koja je u subotu navečer otvorena u galeriji Makina. Njegove su fotografije postavljene u jednoj prostoriji Makine, a otvarajući izložbu voditelj ove galerije Hassan Abdelghani izrazio je želju da dogodine ove fotografije budu u čitavom galerijskom prostoru.

Ovo je autorova druga izložba, a predstavlja njegovu očaranost praznim i napuštenim prostorima, jer autora, kako je sam rekao, „privlači energija kojom zrače, energija ljudi koji su tu boravili i ostavili traga. Za mene su ta mjesta spomenici, a ne ožiljci na pejsažu. Ti su prostori odlični pokazatelji vremena koje prolazi i života koji se konstantno mijenja“, veli autor.

Jurić se inače fotografijom ozbiljnije bavi dvije godine, i to na nagovor prijatelja koji su mu kupili fotoaparat i nagovorili ga da se počne bavit fotografijom, dajući mu pri tome savjete. Kada je 2011. godine pobijedio na vodnjanskom ex temporeu, počeo se još intenzivnije baviti fotografijom.

Abdelghani je kazao da je riječ o vrlo kvalitetnom autoru koji jako dobro radi te ima oko za zanimljive detalje. Za njega je fotografija poput dokumenta, i ima tu dokumentarističku vrijednost i važnost. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter