Hum u ocima fotografa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanji je na cijelom svijetu i neiscrpna je inspiracija. Eminentni hrvatski fotografi, clanovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju Dražen Lapic, Ratko Mavar, Damil Kalogjera kojima se pridružio Humljanin Aleksandar Merlak, doživjeli su ga na svojstven nacin.

Umjetnicke fotografije s humskim motivima predstavili su na izložbi "Hum najmanji grad na cijelome svijetu" koja je u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta Augustin Vivoda otvorena u drevnoj palaci Bigatto, sjedištu Zavicajnog muzeja u Buzetu.

Cilj projekta, kako je zapisao Želimir Košcevic, autor uvodnog teksta u katalogu, nije bio propaganda. Radi se o bazicno kulturnom projektu jer ljepota izloženih fotografija nadilazi sezonsku funkciju turisticke pragmatike. Koliko je ta ljepota skrivena u stvarnosti Huma i kulturi koja je tijekom stoljeca osmislila taj "najmanji grad na cijelome svijetu", toliko je i otkrivena u svakoj pojedinoj fotografiji.

Do realizacije izložbe, rekao je kustos muzeja Saša Nikolic, došlo je zahvaljujuci naporima Foto art unije iz Zagreba, koja je do sada ostvarila više slicnih projekata.

- Doci nekamo s punom torbom fotografske opreme i snimljenom fotografijom prikazati dušu i duh nekoga mjesta ili krajolika ili ljudi koji tamo žive, cesto je gotovo nemoguca zadaca. Jer, nije cilj fotografa kao umjetnika vjerno prenositi videnu stvarnost, cilj je na svoj nacin interpretirati je, naglasio je Nikolic. Izložbu je otvorio gradonacelnik Valter Flego.

U buzetskom muzeju predstavljen je izbor fotografija iz najnovije fotomonografije "Hum najmanji grad na cijelome svijetu", koja ce se promovirati 12. lipnja, na Dan Huma u Humu. Humski projekt dio je onoga od nekoliko fotomonografija, koji je 2004. s kolegama iz Zagreba pokrenuo idejni autor Dražen Lapic. Prije dvije godine objavljena je umjetnicka fotomonografija istarskog krasa pod nazivom "Cicarija - ponosna udovica".


Podijeli: Facebook Twiter