Hum puca po šavovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako Hum još nije oborio rekord postavljen preklani, kada se na omanjem parkiralištu samo u jednom danu izredao 21 autobus, clan udruge Hum i vlasnik Humske konobe Aleksandar Merlak smatra da je taj trenutak jako blizu.

Prije nekoliko dana dokoni Humljani nabrojali su šesnaest autobusa, i to im je proljetni dnevni prosjek. Gotovo pola ih se odnosi na ekskurzije školske djece koja u Hum stižu iz svih krajeva Hrvatske, a ostalo su inozemni gosti, ponajviše Talijani, Nijemci, Englezi, Francuzi pa i Rusi i Japanci.

"Veliki je to broj turista za jedan tako mali grad u kojem žive svega 24 stanovnika. Osim što dolaze organizirano autobusima, puno je i individualnih gostiju", kaže humski župan Franko Blagonic. Njegova je titula pocasna, a mandat mu traje svega godinu dana.

Na pitanje kako se snalaze s takvom navalom turista, Blagonic kaže da intenzivan promet stvara poteškoce zbog uske ceste koja vodi do Huma. Problem je i parkiralište, autobusi se ne mogu ni okrenuti, kamoli parkirati.

"Spasilo bi nas, barem za promet osobnih automobila, kada bi se riješio kružni put probijen prije dvije godine. Trebalo bi ga nasipati i napraviti kanale za odvodnju oborinskih voda", istice Blagonic.

Hum bi spasila i naplata parkirališta ili ulaza u gradic, smatra. No, humska udruga neprofitna je organizacija koja si to ne može priuštiti.

"U sezoni dode petnaestak autobusa dnevno, neka svaki gost pusti jednu kunu, mogli bismo uložiti u infrastrukturu, možda izgraditi sanitarni cvor jer dva postojeca kemijska WC-a koja se ciste svega jednom tjedno nisu najbolje rješenje za takav turisticki promet", veli Blagonic.

Trebalo bi, kaže, riješiti i komunalno održavanje. Titulu prvog humskog smetlara i kosaca trenutno drže upravo Blagonic i Merlak.

"Navecer treba uzeti najlon-vrecicu i pocistiti za autobusima smece po Humu, sendvice, plasticne boce. Muci nas i košnja trave na javnim površinama oko crkve, moramo je kositi sami jer u gradskom komunalcu baš i nemaju sluha", kaže Blagonic.

Na odlasku iz Huma susreli smo Maurizija Goija i Suzi Jacoppetti iz Udina. Njima skuceni parkirališni prostor nije nikakva prepreka. Motorom se vješto probijaju medu autobusima, a ne smeta im ni nedostatak sanitarija. Sasvim ih je dovoljno za jedan tako mali grad. Konacno, najmanji je na svijetu.

Htjeli su vidjeti crkvu, ali je zakljucana. Prvi su put u Humu. Svida im se jer je sve kao nekad. "Com' era una volta", porucuju simpaticni Talijani. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)

Pod zaštitom konzervatora
Buzetski gradonacelnik, ujedno predsjednik Turisticke zajednice, Valter Flego u proteklih je pet godina svjedok brojnih humskih inicijativa, neke su realizirane, a neke nisu.

"Kada se govori o gradevinskim zahvatima, Hum je pod strogom zaštitom konzervatora, što višestruko poskupljuje i vremenski produžava izvodenje svake investicije. Narucili smo idejno rješenje novog parkirališta, medutim, ono bi, uz poštivanje konzervatorskih uvjeta, bilo manjeg kapaciteta od postojeceg", istice Flego.


Upitno je i kakvi bi bili rezultati uvede li se naplata parkiranja. "Ima Humljana koji smatraju da nije dobro ograniciti ulaz u Hum jer bi to dovelo do pada prometa", veli Flego.


Podijeli: Facebook Twiter