Hum: Ove nedjelje bira se najbolja žestica


U najmanjem gradu na svijetu, uz slogan "Domaća rakija je naša medižija", ove se nedjelje održavaju 12. smotru domaćih rakija i biraju najbolju istarsku žesticu. Neće ih u tome omesti niti loše vremenske prognoze: u Humu će u slučaju kiše postaviti šatore, a pripremit će i stotinjak litara rakije koja, osim što je prava medižija, jednako tako i dobro grije.

Program smotre predstavili su na konferenciji za novinare članovi Udruge Hum Franko Blagonić i Aleksandar Merlak te direktorica Turističke zajednice Buzeta Nada Prodan Mraković.

- Smotra rakija dala je Humu još jednu dimenziju, osim kao najmanji grad na svijetu, postao je prepoznatljiv i kao postojbina biske, grad iz kojeg potječe recept za njenu pripremu, rekla je Prodan Mraković.

Prijave u Polači primaju se u nedjelju od 12 do 14 sati. Na fešti od rakije očekuje se četrdesetak proizvođača s oko stotinjak uzoraka rakije, najviše iz Istre, ali i iz Primorsko-goranske županije, pa i susjedne Slovenije. Po propozicijama svaki meštar od rakij može prijaviti najviše sedam rakija, sedam boca od 0,75l, od svake vrste po jednu: bisku, domaću običnu, rakiju s rudom, medenicu, šljivovicu – krekovicu, brinjevaču – smričku te rakije sa travama, voćem ili šumskim plodinama. Očekuju se i proizvođači voća u rakiji: grojza, čerišnja, višnja, žižula, smokva, oskoruša…

Uz zabavu po starinski, od 14 sati predviđena je degustacija istarske žestice, ali i domaćih maneštri, kobasica, bakalara, kostanji. Proglašenje najboljih rakija održat će se oko 17 sati. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju, te posebna diploma za najbolju ambalažu. Uz cjelodnevnu zabavu na glavnom trgu ispred crkve, prigodnu izložbu u Galeriji Hum, predviđena je i večernja zabava na istočnom trgu "Kod murve".

Organizatori su županijski i buzetski TZ i Udruga Hum, a pokrovitelji Grad Buzet i Mjesni odbor Roč. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter