Hum konacno dobiva parkiralište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je najmanji na svijetu i ima svega 23 stanovnika, Hum vec godinama muku muci s nedostatkom parkirališnog prostora, posebno tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci kada se pretvara u omiljeno turisticko odredište. Rekord je postavljen 2008. kada se na omanjem parkiralištu ispred groblja samo u jednom danu izredao 21 autobus, a uobicajeni proljetni prosjek iznosi šesnaest autobusa dnevno.

Parkirališne muke uskoro bi trebale postati prošlost jer Humu se konacno smiješi novo parkiralište. Uredit ce se na livadi pored groblja koja se znala koristiti za vrijeme vecih manifestacija i u crkvenom je vlasništvu.

- Nedostatak parkirališnih površina doista je veliki problem Huma. Mislim da smo u suradnji s biskupijom pronašli optimalno rješenje na obostrano zadovoljstvo. Parkiralište se u dogovoru s konzervatorima nece asfaltirati, kaže buzetski dogradonacelnik Siniša Žulic.

Grad Buzet potpisao je sporazum s poreckom i pulskom biskupijom kojim biskupija daje gradu na korištenje zemljište ispod humskog groblja na 15 godina, uz mogucnost produženja. Grad se obvezao da ce na njemu urediti parkiralište i nastaviti ulagati u ocuvanje i održavanje crkvene baštine na buzetskom podrucju te za to osigurati minimalno 50 tisuca kuna godišnje.

Resorni gradski odjel natjecaj za uredenje parkirališta raspisao je prije nekoliko dana. S obzirom na uvjete konzervatora, ono se može urediti kao privremeno parkiralište, što znaci nasipati kamenim materijalom i obrubiti rubnikom, bez asfaltiranja ili postavljanja drugih površinskih obloga.

Na oko 1.600 cetvornih metara površine dobit ce se 50-ak parkirnih mjesta te postaviti dva nova dekorativna stupa javne rasvjete kakva vec postoje u Humu. Za novo parkiralište koristit ce se postojeci pristupni put uz zid groblja. Investicija se procjenjuje na oko 180.000 kuna, a ocekuje se da bi mogla biti gotova do sredine travnja. (G. CALIC ŠVERKO)

Humljani prezadovoljni

U najmanjem gradu na svijetu više su nego zadovoljni što ce dobiti dodatni parkirališni prostor.


- Konacno smo docekali rješenje ovog problema, bit ce mjesta za autobuse i za automobile. Gužve u Humu pocinju vec za Uskrs. Najviše autobusa je za vrijeme školskih ekskurzija, dok su osobni automobil najbrojniji tijekom sezone, od lipnja do rujna, istice predsjednik udruge Hum Franko Blagonic.

Školska djeca, kaže clan udruge i vlasnik Humske konobe Aleksandar Merlak, stižu iz svih krajeva Hrvatske, a medu inozemnim gostima ima Talijana, Nijemaca, Engleza, Francuza pa i Rusa i Japanaca.


Podijeli: Facebook Twiter