Hum: Elvis Perčić najbolji je meštar od rakij Istre


Stotinjak litara popularnih domaćih žestica degustiralo se u Humu gdje je danas održana tradicionalna 13. smotra domaćih rakij Istre, jedinstvena i u hrvatskim okvirima.

Specijalizirana za istarske žestice, okupila je tridesetak posto manje proizvođača nego lani. Njih 32 iz Istarske i Primorsko goranske županije i Zagreba s 88 uzorka rakija od grožđanog dropa, dijelom i aromatiziranih ljekovitim travama i raznim voćem, uključilo se u borbu za prestižnu titulu najboljeg proizvođača istarske rakije. Tipičan regionalni istarski proizvod u malim se količinama upotrebljava i kao lijek pa otuda slogan smotre "Domaća rakija je naša medižija".

- Ove godine nešto je manji broj proizvođača rakija zbog restriktivnih mjera i policijskog pristupa u kontroliranju proizvođača rakija te se oni plaše velikih sankcija i ne žele nepotrebno izlagati javnosti. Turistička zajednica kao organizator smotre i dalje će poticati stoljetnu tradiciju proizvodnje rakija u Istri i naći način kako ih i dalje popularizirati, istaknula je direktorica TZ-a Buzeta Nada Prodan Mraković.

Svi oni koji su se danas zatekli u Humu, najmanjem gradu na svijetu, nisu odoljeli ljekovitoj kapljici. Prva na degustacijskoj listi većinom je bila biska jer cjeloviti recept za humsku bisku kojoj specifičan okus daju listovi imele pripisuje se pokojnom humskom župniku Josipu Vidalu, vrsnom poznavatelja ljekovitog bilja pa upravo Hum slovi i kao postojbina biske.

Trud malih proizvođača rakija koji nastavljaju stoljetnu tradiciju proizvodnje ljekovite kapljice u Istri, po starinski, iz lambika, ocjenjivalo je nekoliko ekipa, ukupno dvadesetak članova, među njima i najbolji poznavatelj rakija među glazbenicima Edi Maružin.

Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2013. godine dobio je Elvis Perčić iz Erkovčići kod Huma. Njemu je ujedno pripalo i prvo mjesto u kategoriji biske.

Najbolju domaću običnu rakiju napravio je OPG Šegon iz Novigrada. Prvo mjesto u kategoriji rakije od rude osvojio je OPG Mladena Dobrilovića iz Umaga. U kategoriji medenice prvo mjesto pripalo je firmi Suza T. B. Matulji. U kategoriji šljivovice-krekovice prvi je bio Krešo Molek iz Buzeta, kod brinjevače-smričke prvo mjesto osvojila je obitelj Zidarić iz Lindara, a obitelji Zidarić pripalo je prvo mjesto i za najbolju rakiju s travama, voćem ili šumskim plodovima. Za voće u rakiji prvo mjesto dodijeljeno je Saši Jurkoviću iz Bala, a u kategoriji voćni destilati prvo mjesto pripalo je Raulu Krpanu iz Rijeke.

Organizatori smotre, održane pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč, Turistička zajednica Buzeta i Udruga Hum pobrinuli su se za ponudu domaćih specijaliteta, maneštri, kobasica, bakalara i kostanji, a fešta od rakij proslavljena je na najbolji mogući način uz nastup popularnih Gustafa. (G. ČALIĆ ŠVERKO, snimila J. PREKALJ)

Vitez i princeza od istrijanske rakije

Zbog doprinosa popularizaciji rakije vitezom od istrijanske rakije proglašen je Mladen Sošić iz Sošići, koji je od samih početaka u žiriju smotre. Princezom je proglašena novinarka Glasa Istre Gordana Čalić Šverko. Priznanje je to ujedno našem listu za dugogodišnji doprinos valorizaciji smotre kao jednog od turističkih sadržaja najmanjeg grada na svijetu.

U ceremonijalu proglašenja, aktualni humski župan Renis Gržinić, vitezu i princezi mačem je dotaknuo oba ramena. (J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter