HubertFest: Lov kao turistički potencijal Kršana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon tradicionalnih manifestacija, Festivala samoniklog bilja, Krafi festa i Dana istarskog zvončića, koje općinu Kršan čine prepoznatljivom i van granica naše županije, u Kršanu je proteklog vikenda održan i prvi HubertFest, festival lova. U spremanju hrane natjecali su se lovni uredi iz Pule, Poreča, Buja, Rovinja, Pazina i Labina, te van konkurencije lovačka društva Kamenjarka iz Labina i Zec iz Kršana. Sedam lovnih ureda natjecalo se u pripremi hrane, koju su brojni posjetitelji kušali, a žiri u sastavu Ivan Bertonja (Rovinj), Nikola Cindrić (Novigrad) i Josip Janeš (Buzet), najboljim proglasio, lovni ured Buje.

Najviše posjetitelja prvog HubertFesta okupilo se na demonstraciji rasijecanja mesa, na kojoj su veterinari objašnjavali kako postupati s ustrijeljenom divljači, te kako pravilno nakon odstrjela, zbrinuti meso i koji su dijelovi divljači najbolji za pripremu hrane i na koji način. Posjetitelji su imali prilike uživati i u izložbi lovačkog oružja, lovačke opreme i odjeće, kušati istarske prirodne specijalitete, pogledati izložbu prepariranih životinja, od velikog medvjeda ustrijeljenog u blizini Oprtlja pa do najmanjih ptica. Pod velikom šatorom bila je upriličena izložba gljiva, meda, sira, lavande, te raznoraznih lovačkih trofeja.

Veliki broj posjetitelja, privukao je i defile lovaca i dvadesetak lovačkih pasa. Lovci su se na lovištu Lovačkog društva Zec iz Kršana, natjecali u lovu na fazane, a nakon završenog lova suci Matija Galanat i Milivoj Dagostin proglasili su najbolje. To je Predrag Demirović iz Pule, koji je ocijenjen s nešto više bodova od Borisa Medice iz Buja.

- Sveti Hubert je zaštitnik lovaca, koji se slavi 3. studenog, te smo po njemu odabrali i naziv manifestacije i prvu subotu nakon tog datuma kako bi zajednički proslavili taj dan i na taj način približili lovstvo zainteresiranima, jer lov je puno više od samog odstrjela divljači. Osim toga, namjera nam je sagledati potencijale lovnog turizma, kao i konzumiranje jela od divljači i općenito ponuda proizvoda na bazi divljači. Kršan, odnosno Istra, ima resurse i zato ih valja dobro iskoristiti, kako bi obogatili ugostiteljsku i turističku ponudu i razvili ovu vrstu turističkog proizvoda, rekla je začetnica HubertFesta i direktorica Turističke zajednice Općine Kršan, Patricija Zanketić.  (NAPISAO Adriano ŠĆULAC/SNIMIO Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter