HTZ podržao pet projekata Turističke zajednice središnje Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turistička zajednica središnje Istre dobila je 75.000 kuna za pet svojih projekata kandidiranih na natječaj Hrvatske turističke zajednice za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, odnosno oko 36 posto svih potpora dodijeljenih turističkim zajednicama u istarskoj unutrašnjosti.

Prvi od odobrenih projekata je "Brendiranje središnje Istre" kojemu je dodijeljena potpora od 20.000 kuna, a on obuhvaća izradu krovnog vizualnog identiteta i slogana, zatim vizualnog identiteta svih mikrodestinacija na području ove turističke zajednice, te izradu idejnog rješenja image-brošure.

Valorizacija lokalnih proizvoda i namirnica

Za projekt "Označavanje cikloturističkih staza" dobiveno je 15.000 kuna, a tim će se novcem obnoviti signalizacija i oznake na postojećim biciklističkim stazama "Od lokve do lokve" na području općine Tinjan, te "Staze vodopada" koja prolazi područjem grada Pazina i općine Cerovlje. S 20.000 kuna HTZ podupire projekt "Kuharske radionice za ugostitelje", odnosno realizaciju tematskih kulinarskih radionica za kuhare iz istarskih konoba, restorana i agroturizama u sklopu projekta "Valorizacija lokalnih proizvoda i namirnica" kojeg TZSI ostvaruje u suradnji s AZRRI-jem. Cilj ovih radionica, koje će se održavati u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, je daljnje obogaćivanje gastronomske ponude središnje Istre te bolje povezivanje lokalnih OPG-ova s ugostiteljima koji bi trebali povećati ponudu namirnica iz lokalne proizvodnje.

Projektu "Signalizacija na području općine Tinjan" dodijeljeno je 10.000 kuna, a jednako je dobio i projekt "Vidikovac Pazinska jama". Taj će se vidikovac urediti na rubu zelene terase ispod hotela Lovac, s pogledom prema Pazinskom kaštelu i u dubinu Pazinske jame, tik iznad polazne postaje zip-linea preko Pazinske jame.

Najvažnije je brendiranje središnje Istre

Direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti iznimno je ponosna što je HTZ financijski podržao svih pet prijavljenih projekata i odobrio ukupan iznos potpora znatno veći od onih koje su dobivane prijašnjih godina. Povrh odobrenih 75.000 kuna TZSI će u ostvarenje ovih pet projekata uložiti najmanje još toliko vlastitih sredstava, a računa se i na pomoć jedinica lokalne samouprave na čijem se području projekti izvode. Svi bi projekti trebali biti dovršeni do kraja listopada, a neki će, kako radovi ne bi ometali turističke posjete tijekom ljeta, s realizacijom krenuti u rujnu, primjerice izgradnja vidikovca nad Pazinskom jamom. Najvažnijim među ovih pet projekata Sanja Kantaruti smatra brendiranje središnje Istre, koja do sada nije bila ni vizualno definirana, niti prepoznatljiva kao destinacija.

- Realizacijom ovih projekata dodatno ćemo poboljšati postojeću turističku infrastrukturu te postojeće turističke proizvode, ali i omogućiti stvaranje novih, prijeko potrebnih sadržaja za sve veći broj turista koji posjećuju središnju Istru, rekla nam je Sanja Kantaruti.

(Davor ŠIŠOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter