HTZ pod povećalom zbog netransparentnosti

Ilustracija iz arhive (V. H.)
Ilustracija iz arhive (V. H.)

Čak 561 milijun kuna, dakle više od pola milijarde, godišnje prođe kroz sustav turističkih zajednica, od lokalne do državne razine. Od toga čak 22 posto čini budžet Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Masivan sustav tako u krvotoku ima popriličan novac, međutim, kako se on točno troši, to je već druga priča s obzirom na to da TZ-i, primjerice, nisu obveznici javne nabave. Stoga nije ni čudno da se javljaju priče poput trošenja preko 5 milijuna kuna na snimanje spota i nastupe Ane Rucner, ili vanjske konzultante. Sustav je, dakle, pod prilično labavom kontrolom unatoč tome što vrti velik novac.

Potvrđuje to i izvješće Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa koje je provelo istraživanje o transparentnosti rada turističkih zajednica županija te HTZ-a. U Sektoru za suzbijanje korupcije napominju kako je prema Zakonu rad turističkih zajednica javan te da se javnost rada osigurava i ostvaruje na način propisan statutom TZ-a. Činjenica je da HTZ poziva novinare na sjednice Turističkog vijeća i Sabora, međutim, kod županijskih TZ-a, u pravilu, o sjednicama Vijeća se niti što čuje niti zna, a kamoli da se poziva javnost pa se tako ključne odluke donose iza zatvorenih vrata.

Isto tako, HTZ nema javno objavljene podatke o ugovorima koji se sklapaju s fizičkim i pravnim osobama.

- Upravo se ova stavka smatra vrlo važnom u području informiranja javnosti budući da se radi o transparentnosti trošenja novca, navode u Ministarstvu pravosuđa. Ističu kako vrlo malo županijskih TZ-a uopće objavljuje svoj Statut. Prema istraživanju, postoji problem s objavama programa rada, financijskih planova kao i financijskih izvješća. On line tako HTZ nije objavio izvješća Nadzornog odbora, ali niti proračun za 2013. te izmjene i dopune te akte vezane za proračun.

Što se tiče županijskih TZ-a, njih više od 80 posto nije javno objavilo izvješća Nadzornih odbora, a niti proračune s njegovim izmjenama.

Zapošljavanje u TZ-ima također je po slovu zakona prilično netransparentno. Ni HTZ, ni regionalni TZ-i nemaju natječaje za zapošljavanje objavljene na internetskim stranicama. (A. JURIČIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU

       

 


Podijeli: Facebook Twiter