HTZ: Ne moramo financirati turističke ambulante

(foto Manuel ANGELINI)
(foto Manuel ANGELINI)

Tragom izjave dr. Ante Ivančića, ravnatelja Istarskih domova zdravlja, da se većina turističkih zajednica u Istri ne odaziva njihovom pozivu da sudjeluju u sufinanciranju rada turističkih ambulanti, iz Hrvatske turističke zajednice poručuju da, prema Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, dodatno financiranje djelatnosti hitne medicinske pomoći i turističkih ambulanti nije zadaća turističkih zajednica. Slijedom toga, dodaju iz HTZ-a, one nemaju ni raspoloživa sredstva za takve namjene.

- Djelatnost hitne medicinske pomoći i turističkih ambulanti na područjima na kojima za to postoji potreba treba financirati lokalna samouprava, dakle općine i gradovi kojima turističke zajednice, prema Zakonu o boravišnoj pristojbi, doznačuju 30 posto boravišne pristojbe za poboljšanje uvjeta boravka turista. Vrstu i obujam usluga koje će se financirati općine i gradovi trebaju s lokalnim turističkim zajednicama utvrditi u zajedničkom programu, stoji u odgovoru što ga potpisuje Viviana Vukelić, voditeljica Službe za informiranje HTZ-a. Dodaje da Ministarstvo turizma za hitnu medicinsku pomoć izdvaja 1,5 milijuna kuna u okviru programa "Poticaj za jačanje turističkog tržišta".

U pulskoj Turističkoj zajednici koja zadnjih godina ne sudjeluje u financiranju turističke ambulante u pulskom Domu zdravlja kažu: - Zakon o turističkim zajednicama nas ne obvezuje na financiranje rada turističkih ambulanti, ali i zašto bi kada se te ambulante trebaju samofinancirati, budući da turistima naplaćuju svoje usluge, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-

I rovinjski TZ, kao i pulski, sufinancira samo rad Hitne medicinske pomoći. Turističke, pak, zajednice Bujštine - umaška, novigradska, brtoniška i bujska, zajednički su prije četiri-pet godina kupili vozilo hitne pomoći za potrebe turističke ambulante u umaškom Domu zdravlja. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter