HTV-u zamjereno da manipulira i dezinformira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska televizija je o presudi generalima Anti Gotovini, Mladenu Markacu i Ivanu Cermaku izrecenoj u Haagu 15. travnja u središnjem Dnevniku izvještavala tako da je gledatelje suštinski dezinformirala, manipulirala, davala paušalne i politikantske izjave, a njeni novinari nisu baratali cinjenicama. Glavni je to zakljucak istraživanja analize sadržaja središnjih informativnih emisija HTV-a, posebno Dnevnika, emitiranih od 15. do 30. travnja koje je napravljenu u okrilju Documente - centra za suocavanje s prošlošcu.

Dnevnik emitiran 15. travnja, kojega je uredila Sandra Križanec, Eugen Jakovcic iz Documente je na konferenciji za novinare nazvao propagandnom nakazom zbog koje odgovorni trebaju snositi sankcije.

U tom je razdoblju 36,8 posto minutaže Dnevnika bilo posveceno presudi, a žrtve su dobile priliku da govore samo u jednom slucaju. HTV-u je Suzana Kunac, suradnica na istraživanju, prigovorila i zbog kršenja vlastitog Etickog kodeksa koji zabranjuje objavljivanje anketa s gradanima u vijestima. Upravo su te ankete bile cesto prikazivane i gradani su druga najzastupljenija skupina govornika u tim Dnevnicima, iza novinara, a ispred strucnjaka. Posljedica toga je da su neinformirani gradani informirali neinformirane gradane pred televizorima, smatra Eugen Jakovcic iz Documente.

Javnoj televiziji zamjereno je slabo pracenje samog sudskog postupka kao i ucestalo nagovještavanje oslobadajuce presude cime je doprinijela eskalaciji stava kojim se opravdavaju zlocini pocinjeni s hrvatske strane, smatra Jakovcic.

HTV je prozvan i stoga što su u središnjoj informativnoj emisiji izostale cinjenice i analize o Brijunskim transkriptima, doprinosu generala Ante Gotovine udruženom zlocinackom pothvatu, nije se moglo saznati da je udruženi zlocinacki pothvat poseban oblik individualne kaznene odgovornosti, cinjenice o generalu Markacu, pa ni cuti argumenti za oslobadanje generala Ivana Cermaka.

U Documenti ce napraviti i detaljnu analizu Dnevnika 3, Hrvatske uživo i Pulsa Hrvatske emitiranih u istom razdoblju pri cemu je Dnevnik 3 posebno apostrofiran kao neprofesionalan, manipulativan i suprotan profesionalnoj etici, a istaknuti su razgovori Dijane Culjak Šelebaj s Jurom Radicem i Davorom Domazetom Lošom. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter