HTV-u draži Jure i Boban od partizana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Izvještaj s proslave obljetnice ustanka u Srbu emitiran u emisiji HTV-a 'Hrvatska uživo' nesumnjivi je novinarski i urednicki promašaj i zlo", ne dvoji zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeca Saša Miloševic.

Štoviše, nakon što su detaljno i višekratno pregledali prilog, u SNV-u su uvjereni da tu ima itekakvog posla i za Sud casti Hrvatskog novinarskog društva te Eticko povjerenstvo HRT-a, za Programsko vijece HRT-a i Vijece za elektronicke medije, pa i Državno odvjetništvo s obzirom na to da je, kako nam je rekao Miloševic, u prilogu bilo i direktnog pozivanja na rušenje temeljnih ustavnih vrednota ove zemlje.

Na koji nacin ce SNV na koncu reagirati, Miloševic nam u cetvrtak nije mogao reci, no reakcija ce, kaže, sigurno biti. Miloševic istice da je u pet minuta priloga snimljenog prije samog skupa, sedam izjava iskljucivo onih koji su protiv skupa u Srbu.

- U tom prilogu nema ni rijeci o povodu skupa, o organizatoru, baš kao ni o tome što je na skupu receno. Govori se samo protiv skupa. Sedam izjava protiv mitinga, a nijedna o njemu, o tome što se tamo uistinu dogadalo, to je jednostavno fascinantno, istice Miloševic.

Naglašava takoder da u prilogu nije bilo mjesta za neke važne poruke koje su odaslali predsjednik Ivo Josipovic i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Zato se, veli Miloševic, u prilogu kaže da je na skupu bilo uzajamnih verbalnih gadarija, makar su jedni urlali Juru i Bobana, dok drugi jednostavno na to nisu odgovarali.

- Tu je bilo mnogo prešucivanja, laži i dezinformacija. To je prilog u kojem je bilo poistovjecivanja Srba s cetnicima i partizana s cetnicima, prilog u kojem je bilo poruka kojima se jasno pozivalo na mržnju cak kada to i nije sasvim izravno receno, naglašava Miloševic.

Smatra da se tu ne radi o necijoj slucajnoj pogrešci. Sve je, ne dvoji, svjesno uradeno, jer, kako kaže, pet minuta takvog priloga ne može se napraviti greškom. Pace, upozorava da je isti pristup izvještavanju iz Srba uz tek nešto drugacije metode nastavljen i dalje, pa je tako u Dnevnik 3 pozvan da o skupu govori novinar koji se u niz prilika vrlo jasno ideološki orijentirao, umjesto da se, kako kaže Miloševic, pozove nekog od naših uglednih povjesnicara.

Prilog se još može vidjeti na internetskim stranicama HRT-a. U njemu, istini za volju, necete cuti kako se pjeva Juri i Bobanu, ali se može vidjeti prosvjednike s majicom na kojoj je lik Ante Gotovine te cuti konstatacija poput one da je u Srbu obnovljen cetnicki spomenik, a ne hrvatski.


Podijeli: Facebook Twiter