Htjeli bi ovce i novce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turisticka fešta Porec 24 sata trebala bi biti za nepunih tjedan dana, a Grad je tek prije osam dana raspisao natjecaj za davanje koncesije za organizaciju fešte. Jucer su gradonacelnik Edi Štifanic i Sergio Pavat sazvali presicu sat vremena nakon isteka roka za davanje ponuda i konstatirali da su stigle dvije, gotovo identicne, ali još nisu odlucili tko ce dobiti koncesiju. Novinari su imali više od nekoliko pitanja o organizaciji fešte, ali zabilježili su samo nastup Colonije jer je spominju oba ponudaca.

- Grad ce osigurati vodu, struju, pozornicu, zaštitare i za organizatora besplatne javne površine za postavljanje štandova. Sve ostalo, od razglasa do placanja izvodaca, mora osigurati koncesionar, što ce za gradski proracun biti ušteda od 300 do 350 tisuca kuna, rekao je gradonacelnik. Pavat je, pak, dodao da su ponude zagrebacke i porecke tvrtke gotovo identicne i da ce odluku o koncesiji donijeti nakon analize detalja. Ove ce godine biti samo pozornica na rivi, dok gat i Marafor otpadaju. Predvideno je 12 štandova s picem te cetiri i s hranom, kao i mjesto za štandove BioIstre i proizvodace suvenira.

Na upit novinara gradonacelnik je rekao da je Grad lani zaradio 70-ak tisuca kuna od štandova, koje je davao u najam za 2.700 kuna po danu, a Pavat je dodao da su u Bujama štandovi koštali 7.000 kuna. Znaci li to da ce zbog vecih cijena štandova i ponuda hrane i pica biti puno skuplja nego do sada, zanimalo je novinare, na što je gradonacelnik rekao da ne zna kakve se cijene mogu ocekivati. Nije znao ni koliko koštaju nastupi muzicara pa nas je zanimalo kako zna da ce uštedjeti izmedu 300 i 350 tisuca kuna.

- U proracunu smo ove godine za feštu predvidjeli 450 tisuca kuna, a troškovi koje smo preuzeli mogu biti izmedu 70 i 100 tisuca, odgovorio je.
Novinare je zanimalo nije li davanjem koncesije konacno potpuno napuštena svrha i smisao lokalne fešte, koja sada izgleda kao i svaka druga, te zašto su tražili koncesionara nakon što su Pavata zaposlili samo za organiziranje gradskih manifestacija. Gradonacelnik i Pavat su se složili oko toga da bi se o koncepciji fešte moglo razmisliti, ali od lani do ove godine to nisu ucinili, navodno zato što su ocekivali da ce se i TZ ukljuciti u organizaciju. A što se tice Pavatovog zapošljavanja u Puckom otvorenom ucilištu, on smatra da radi jako puno.

- Zadužen sam za sve gradske manifestacije, a njih godišnje, sa svim prigradskim naseljima, ima 17-18 i tu ima dosta posla, rekao je Pavat.
Novinare je zanimalo i hoce li konacno dobiti podatak o tome što je prošle godine iz proracuna fešte placeno tvrtki Sinkopa te hoce li i ove godine štandove na fešti imati neki porecki vijecnici, odnosno zaposleni u gradskoj upravi, i nije li to sukob interesa. Iznerviran pitanjima, gradonacelnik se pokušao obraniti tvrdnjom da ga se provocira, ali se na kraju morao složiti da novinari ne provociraju, nego postavljaju pitanja ne bi li razjasnili nelogicnosti i dvojbe koje proizlaze iz nepotpunih informacija koje dobivaju.

- Htjeli smo nešto napraviti, a da ne potrošimo puno. Razmišljali smo hocemo li uopce održati feštu i na kraju smo odlucili da raspišemo natjecaj u zadnji cas, rekao je pomirljivo gradonacelnik.
Presicu o fešti, na kojoj nismo saznali tko ce organizirati program, za što inace placu dobiva Sergio Pavat, ni po kojoj cijeni ce se jesti i piti, pratile su i obje gradske glasnogovornice.


Podijeli: Facebook Twiter