HT traži OIB? Krši zakon!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije nekoliko dana otišla sam uclaniti se u knjižnicu i nisam to mogla jer su tražili i OIB, koji im nisam htjela dati, a dan kasnije sam u T-Comu htjela zamijeniti nagradne bodove dobivene urednim podmirivanjem racuna za besplatne minute telefoniranja, no rekli su mi da je to tehnicki neizvedivo zato što im još uvijek nisam dostavila OIB makar im ga nisam dužna dati, požalila se citateljica.

Provjerili smo i sami - u T-Comovom centru su na temelju podataka iz osobne iskaznice uredno ušli u racun korisnika i nagradne bodove zamijenili za pogodnosti u telefoniranju, na što su se obvezali i ugovorom s korisnikom, a kad su primijetili da im OIB nije dostavljen, bez pitanja su ga, uz pomoc broja osobne iskaznice, doznali na internetu i ubacili u svoj sustav. Tek na našu zamjerku da ga bez privole korisnika ne smiju koristiti, izbrisali su ga iz evidencije i napomenuli da sami ionako mogu maticne brojeve koje imaju pretvoriti u OIB-ove.

Zakon je jasan

Po Zakonu o OIB-u, knjižnica, HT ili banke, ili bilo koje privatno poduzece bez javnih ovlasti, medutim, nije korisnik OIB-a i ne može ga tražiti od gradana, a pogotovo ne može OIB-om uvjetovati pružanje usluge na koju se obvezalo ugovorom. OIB, istina, nije tajan broj, vec nasumce odabranih deset znamenki, i još jedna, tzv. kontrolna, no zakon jasno kaže tko ga od gradana smije tražiti, a tko ne, i u pravu su svi oni koji ga ne žele dati tvrtkama koje zakonski nisu korisnici OIB-a.

Obveznici OIB-a, kaže zakon, sve su fizicke i pravne osobe kojima je OIB dodijeljen, korisnici istog broja su pak, redom, državna tijela, jedinice lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima.

Jedanaest brojeva

Smije li HT osobnim brojem uvjetovati uslugu, iz Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM) odgovaraju da operatori moraju pretplatnicima pružiti svoje usluge sukladno Zakonu o elektronickim komunikacijama. Operator se, napominju, mora pridržavati uobicajenih postupaka za provjeru identiteta pretplatnika usluga poštujuci Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o OIB-u, za cije tumacenje oni, napominju, nisu nadležni.

Jesu, zato, u Agenciji za zaštitu osobnih podataka, iz koje odgovaraju kako HT nije državno tijelo, jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave niti pravna osoba s javnim ovlastima te nije utvrden kao korisnik OIB-a.

- Prikupljanje i korištenje OIB-a potrošaca, u konkretnom slucaju HT-a, koje nije utemeljeno na privoli ispitanika, nije sukladno zakonskom okviru zaštite osobnih podataka, odgovaraju iz Agencije. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter