HT "potopio" dio Uljanika!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog su tjedna Hrvatske telekomunikacije zapocele reklamnu kampanju "Koristi T-Com kartu i osvoji BMW" u kojoj se prikazuje Pula fotografirana iz aviona. U pulskoj je luci umjesto otoka Ulika, na kojem su hale i navozi Uljanika, prikazano - more! Ista karta je objavljena i na internetskom telefonskom imeniku T-portala, gdje je vidljivo da je HT zamaskirao poluotok Muzil i pulsku Zracnu luku zbog vojnih baza. No, zašto je "potopio" Uljanik kad istovremeno prikazuje detaljne zracne snimke brodogradilišta u Rijeci, Trogiru i Splitu, a i onog u Kraljevici, koji je u nešto lošijoj rezoluciji?

Iz HT-ova Odjela za odnose s javnošcu odgovorili su nam da Državna geodetska uprava (DGU) sukladno zakonu odreduje koje objekte je moguce prikazati, a one strateške - "zamracuje". Dakle, pulsko brodogradilište je za razliku od svih ostalih u Hrvatskoj - strateški objekt. No, u tijelima državne vlasti ono ipak ne uživa taj status, jer kako inace objasniti da je prije dva mjeseca oglašena njegova prodaja zajedno sa svim ostalim brodogradilištima.

Željko Bacic, ravnatelj DGU-a, pojasnio nam je da je Povjerenstvo za pregled zracnih snimaka, koje je sastavljeno od predstavnika ovlaštenih tijela, donijelo odluku o zacrnjenju na podrucju Grada Pule.

- To je u cijelosti i ispoštovano temeljem Zakona o obrani iz 2002. te Uredbe o snimanju iz zraka iz 2003. Dakle, po kriterijima koji su važili kada je izradena karta, sadržaj koji ste apostrofirali nije vidljiv na internetskom servisu koji je HT uspostavio, naveo je Bacic i pojasnio da HT nije nikad od Državne geodetske uprave službeno zatražio dozvolu za snimanje iz zraka, niti je ikad od njih kupio ijedan list digitalne ortofoto karte.

- Državna geodetska uprava je s Istarskom županijom ugovorila 15. travnja 2004. izradu digitalne ortofoto karte za podrucje te županije, a tu je kartu, medu ostalima, sufinancirao i HT, zakljucio je ravnatelj DGU-a.

No, dok je HT zamaskirao lažnom šumom vojne objekte na Muzilu i u Zracnoj luci, a otok Uliku potopio morem - te je objekte moguce vidjeti putem mnogih drugih inozemnih internetskih portala, na primjer Google Mapsa. A Zakon o obrani i Uredba o snimanju iz zraka? Za medunarodne organizacije ocito ne vrijede škare lokalnih cenzora!


Podijeli: Facebook Twiter