HT: Pad prihoda, porast dobiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

T-Hrvatski Telekom (HT) izvijestio je danas o padu prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesecju za 4,7 posto, ali i rastu neto dobiti za 3,7 posto te za ovu godinu najavio veca kapitalna ulaganja nego lani.

Prihodi HT-a u prva tri mjeseca dosegnuli su 1,806 milijardi kuna, što je pad od 4,7 posto u odnosu na prvo tromjesecje lani. Ukupni konsolidirani troškovi prije amortizacije smanjeni su za 10,2 posto, na 1,085 milijardi kuna, što je prvenstveno rezultat smanjenja materijalnih troškova, navodi se u financijskom izvješcu te tvrtke.

Neto dobit HT-a u prvom je tromjesecju porasla 3,7 posto, na 364 milijuna kuna.

„Hrvatsko je gospodarstvo i dalje u recesiji, a zemlja je još uvijek suocena sa sve vecom nezaposlenošcu, smanjenjem placa, manjim ulaganjima i sve vecim nepodmirenim dugovanjima u korporativnom sektoru. U ovakvim je okolnostima T-HT zabilježio manje prihode, ali u našem je poslovanju vidljiv pozitivan ucinak programa transformacije koji je u tijeku", navodi predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinic.

„T-HT je postao jedan od prvih europskih davatelja telekomunikacijskih usluga koji je svojim korisnicima omogucio pristup superbrzim internetskim uslugama u pokretnoj mreži zahvaljujuci nedavnom komercijalnom pokretanju LTE mreže. Medutim, regulatorni sustav i dalje onemogucuje bilo kakvo znacajno ulaganje Grupe u opticku mrežu i ubrzani razvoj širokopojasnih usluga za masovno tržište. Rješenje ovog problema predstavljalo bi znacajan korak naprijed u razvoju hrvatskoga telekomunikacijskog sektora i pridonijelo bi oporavku domacega gospodarstva", navodi Mudrinic.

U izvješcu HT-a navodi se da se u ovoj godini ne ocekuje rast gospodarstva.„U gospodarskom okruženju koje je obilježeno nacionalnim regulatornim pritiscima, napretkom prema uskladivanju s regulativom EU-a i sve intenzivnijim tržišnim natjecanjem, ocekuje se nastavak prošlogodišnjeg trenda pada prihoda Grupe. Na to ce dodatni utjecaj imati i nedavno povecanje stope PDV-a te ponovno uvodenje naknade od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama", navodi se u izvješcu HT-a.


Podijeli: Facebook Twiter