HT nema pravo na OIB, ali ga uporno zahtijeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne samo da HT bez ikakve zakonske podloge zahtijeva da im damo OIB, nego vec duže vrijeme maltretira korisnike ucestalim pozivima sa svog govornog automata, s istim zahtjevom", požalio se citatelj iz Rijeke, kojeg vec duže vrijeme naziva automatska sekretarica HT-a s molbom da im dostavi svoj OIB.

Buduci da to ne želi uciniti, jer nije niti zakonski obavezan, nazvao je, kaže, HT-ovu službu za korisnike da bi sprijecio daljnje pozive, no pozivi govornog automata na njegov kucni telefon i dalje svakodnevno stižu.

Pozivi ne prestaju

- Djelatnici službe za korisnike objasnio sam da ne želim dati OIB jer ne postoje ama baš nikakvi razlozi zbog kojih bih ga bio dužan dati telekom kompaniji. Odgovorila je da HT mora prikupiti sve OIB-e svojih korisnika do odredenog datuma, ali na moje pitanje zašto to mora i što ce im bilo ciji OIB, nije znala odgovoriti. Na kraju je rekla da ce moj broj biti maknut s liste, no vec iduci dan govorni automat je opet nazvao. To je cisto zlostavljanje, valjda ocekuju da cu im dati OIB samo da se riješim upornih poziva, ogorcen je Rijecanin.

Slicna iskustva ima i citateljica, takoder iz Rijeke, koja se isto, ne želeci dati OIB ni primati pozive, obratila HT-ovoj službi za korisnike, odakle su joj odgovorili da se broj ne može maknuti s popisa korisnika koje automat zove.

"Zanimljivo je da vas automat, nakon što date OIB, prestane nazivati. Kako je brojeve onih koji su dali OIB moguce maknuti s popisa, ali ne i brojeve nas koji OIB ne želimo dati?!", pita se citateljica.

Podaci zašticeni

Kako smo vec ranije pisali, HT, po Zakonu o OIB-u, nije korisnik ovoga broja i gradani mu ga nisu dužni dostaviti, koliko god taj broj bio, kako se pravdaju mnogi, javan.

Tražiti OIB smiju iskljucivo predstavnici državnih tijela, jedinica lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima, što HT nije, kao što nisu niti, primjerice, banke, mnoga druga privatna poduzeca koja u nemalom broju slucajeva OIB prepisuju, odnosno, preko broja osobne iskaznice ga sami uzimaju iz sustava.

Odjednom, i unatoc cinjenici da postoje osobne iskaznice, nitko više, pa tako ni HT, kažu u tim tvrtkama, ne može bez OIB-a funkcionirati. Podaci su, kažu svi, zašticeni, nece ih zlorabiti i koristit ce ih iskljucivo u identifikacijske svrhe. Cinjenica je, medutim, da ce OIB-om, kad zaživi njegova prava svrha, a to je uvid u imovinsko i dohodovno stanje pojedinca, uistinu smjeti raspolagati samo ovlašteni. (M. GLAVAN, B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter