HT ne smije u T-centrima naplaćivati naknadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski telekom (HT) na svojim prodajnim mjestima više neće smjeti naplaćivati dodatnu naknadu od 5 kuna za plaćanje računa te stoga mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja i u njima navesti načine plaćanja računa, a ako je plaćanje računa moguće na njihovim prodajnim mjestima mora se obavljati bez dodatne naknade, odluka je Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). 

Iz HAKOM-a su izvijestili da HT nema ovlasti naplatiti tu naknadu svojim korisnicima te da u roku od osam dana od primitka odluke mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja.

HT je, naime, kako je utvrdio HAKOM, od 1. veljače ove godine korisnicima u svojim poslovnicama (T-centrima) naplaćivao naknadu od 5 kuna na svaki račun koji su plaćali, iako takve odredbe pa ni opis te naknade nisu bili naznačeni u HT-ovim općim uvjetima poslovanja. S obzirom da navedena naknada predstavlja povećanje prvobitnog duga i potraživanje nečeg drugog od onog što čini sadržaj obveze (plaćanje određene naknade za korištenje usluga), HAKOM je donio odluku kojom se utvrđuje da HT nema ovlasti naplatiti ovu naknadu od svojih korisnika, navodi se u priopćenju.

HAKOM je zatražio i očitovanje Hrvatske narodne banke koja je potvrdila da se u sklopu Zakona o obveznim odnosima podrazumijevaju troškovi poput naknade za poštanske ili bankarske usluge pri plaćanju putem pošte ili banke, ali da se isto pravilo ne može primijeniti na ispunjenje novčane obveze plaćanjem u gotovini, a koje vjerovniku ne stvara nikakav trošak. Prema Zakonu o HNB-u novčanice i kovanice hrvatske kune predstavljaju zakonsko sredstvo plaćanja te naplata bilo kakvog troška za njihovo primanje nije prihvatljiva zbog te njihove temeljne funkcije.

Iz HT-a su danas izvijestili da će postupiti sukladno odluci HAKOM-a i izmijeniti opće uvjete poslovanja do predviđenog roka, odnosno kako je u odluci naloženo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter