HT i AD Plastik uskratili državi milijune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Država je izgubila nekoliko desetaka milijuna kuna na ime poreza na dividendu samo zato što su dvije tvrtke, HT i AD Plastik, odlucile svojim dionicarima isplatiti predujam dividende prije 1. ožujka, kada na snagu stupaju izmjene zakona o dobiti i dohotku kojima se uvodi porez na dividendu od 12 posto. Gubitak je, naravno, puno veci u slucaju HT-a jer od dividende u AD plastiku država bi mogla ubrati oko milijun kuna tog poreza.

U slucaju HT-a Hrvatska zbog sporazuma o dvostrukom oporezivanju ne bi ni mogla naplatiti porez na dividendu koju dobiva najveci dionicar Deutsche Telekom, ali ce ostati uskracena za dobar dio poreza koji bi mogla naplatiti na dividendu koju dobivaju obvezni mirovinski fondovi, Umirovljenicki fond, banke i investicijski fondovi te mali dionicari kojima pripada dividenda veca od 12 tisuca kuna.

HT je, naime, odlucio 27. veljace isplatiti polovicu dividende, odnosno 11,07 kuna po dionici, dok ce ostatak dionicari dobiti u travnju.Tako ce i prvi covjek HT-a Ivica Mudrinic, koji ce na ime dividende ove godine dobiti 101 tisucu kuna, zbog isplate predujmova izbjeci placanje jednog dijela poreza na dividendu jer fizicka osoba prema Zakonu o porezu na dohodak postaje obveznik poreza na dividendu koja godišnje prelazi 12 tisuca kuna.

Da mu je taj iznos u cijelosti isplacen 1. ožujka, Mudrinic bi državi na ime poreza, ali i pripadajuceg prireza platio oko 12,5 tisuca kuna, no s obzirom na to da ce mu nakon tog datuma biti isplaceno samo 50.578 kuna, njegova je porezna obveza nešto veca od pet tisuca kuna, što znaci da je zahvaljujuci isplati predujma dividende sacuvao sedam tisuca kuna.

Porez ce imati utjecaj na isplatu dividende mirovinskim fondovima, Umirovljenickom fondu, bankama i investicijskim fondovima kojima pripada oko 410 milijuna kuna dividende. Da je ta dividenda u cijelosti isplacena nakon 1. ožujka, HT bi na nju morao platiti gotovo 50 milijuna kuna poreza ili bi dividenda koju dionicari dobivaju bila nešto manja pa bi se porez isplatio iz ukupnog iznosa koji je tvrtka spremna izdvojiti za svoje dionicare.

S obzirom na to da ce zakon "uloviti" tek polovicu dividende, država ce od one koju dobivaju fondovi i banke ubrati oko 24 milijuna kuna poreza.I dok ce u slucaju HT-a država, unatoc gubitku od nekoliko desetaka milijuna kuna, ipak naplatiti dio planiranog poreza na dividendu, tvrtka AD Plastik potrudila se da u ovoj godini taj porez uopce ne plati.

Tako je vec sada izvjesno da država u ovoj godini od poreza na dividendu nece ubrati planiranih 220 milijuna kuna, ali naši sugovornici isticu da iskljucivi cilj poreza na dividendu nije samo puniti proracun, nego motivirati tvrtke da zadrže dobit i investiraju je u razvoj. (J. MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter