HSZ: Iznimno loši uvjeti u studentskim domovima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Hrvatskog studentskog zbora (HSZ) Petra Radetić ocijenila je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare da su iznimno loši uvjeti u studentskim domovima i veliki manjak smještajnih kapaciteta jedni od glavnih problema studentskog standarda u Hrvatskoj.

Ustvrdila je kako i dalje vlada veliko nezadovoljstvo studenata provedbom novoga Pravilnika o prehrani studenata te najavila kako će se sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), na kojem bi se prijedlozi studenata trebali prihvatiti, održati u prvom tjednu mjeseca studenog.

Osim temeljnoga nezadovoljstva studenata novim Pravilnikom o prehrani, upozorila je i na veliki nedostatak studentskih restorana u Splitu, što splitske studente, kako je napomenula, dovodi u još nepovoljniji položaj u primjeni novoga Pravilnika.

Predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske Toni Ganjto upozorio je na problem vezan uz obvezno zdravstveno osiguranje redovitih studenata koji su navršili 26 godina.

"Nelogičnost i neusklađenost Ministarstva zdravlja u pripremi i donošenju Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju s MZOS-om i studentskim predstavnicima, koji su u potpunosti izostavljeni, ostavila je po prvi puta u povijesti Hrvatske više od 8 tisuća građana bez prava na obvezno zdravstveno osiguranje, čije pravo ostvaruju čak i zatvorenici", rekao Ganjto.

"Hrvatski studentski zbor apelira i zahtjeva od Vlade Republike Hrvatske i nadležnih tijela da prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju upute u saborsku proceduru po hitnom postupku", rekao je Ganjto dodavši kako je MZOS uputio prijedlog po kojem će studenti od početka studiranja to pravo ostvarivati u trajanju od 8 godina s naglaskom da se u taj period ne smiju računati godine mirovanja.

Tajnik za međunarodnu suradnju Mate Damić najavio je održavanje 65. Generalne skupštinu Europske studentske unije (ESU), koja će se održati od 26. studenog do 2. prosinca u Zagrebu.

Napomenuo je kako je ESU krovno predstavničko tijelo 11 milijuna europskih studenata te ocijenio kako je održavanje skupštine još jedan u nizu dokaza vrijednosti hrvatskih studenata u međunarodnim okvirima, iako, po njegovoj tvrdnji, u vlastitoj zemlji još uvijek nisu dovoljno prepoznati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter