HSU traži Šukerovu ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukladno jucerašnjoj najavi predsjednika Stranke umirovljenika Silvana Hrelje, HSU je na današnjem središnjem odboru donio odluku o izlasku iz vladajuce koalicije jer nije ispoštovan dogovor o nacinu obracuna kriznog poreza od tri posto i zatražio je ostavku ministra financija Ivana Šukera.

Doduše, HSU-ovci su odluku o izlasku iz koalicije stavili na stand by dok Vlada ne izade sa službenim prijedlogom Zakona na koji bi se nacin trebalo regulirati oporezivanje placa, mirovina, honorara i drugih primanja.

'Ako Vlada ustraje na tome porez obracunava na cijeli iznos placa i mirovina, a ne samo na dio iznad tri tisuce kuna, kako je, prvotno bilo dogovoreno mi cemo izaci iz koalicije. Ukoliko se prihvati naš prijedlog da se s tri posto oporezuje samo dio iznad tri tisuce kuna onda cemo u koaliciji ostati, ali to nece promjeniti naš stav o Šukeru.

On mora dati ostavku zbog zakašnjele reakcije od devet mjeseci, ali i zbog prevare umirovljenika, gradana i radnika o nacinu na koji ce se provoditi krizni porez', kazao je Hrelja.

Umirovljenici su navedenim zakljuccima donijeli i odluke o tome da nema daljnjih pregovora s Vladome te da ce preispitati sve kolaicijske ugovore na lokalnoj razini. Hrelja je rekao da je komunicirao s predsjednicom HSLS-a ?urdom Adlešic koja mu je iznijela odredene prijedloge za koje je ustvrdio da su panicni.

'Predlagala nam je odredene porezne medustope, ali nama je to bilo neprihvatljivo. HSLS u svom imenu ima naziv socijalna. Ovim Zakonom se zadire u odredena socijalna prava i sami moraju donijeti odluku što dalje. S njima nemamo nikakvih aktivnosti. Naša stranka je crkva za sebe i svak' u svojoj Crkvi boga moli', zakljucio je Hrelja.

Prema izracunu HSU-ovaca, Vlada takvim nacinom obracuna poreza umjesto dogovorenih 500 milijuna planira uzeti milijardu i pol kuna.

Moguci izlazak HSU-a iz koalicije nece bitno promijeniti odnos snaga u Saboru jer HDZ ce i dalje imati potrebnu vecinu za donošenje rebalansa proracuna, buduci da umirovljenici na Markovu trgu imaju tek jednog zastupnika.


Podijeli: Facebook Twiter