HSU: "Smrdi" prenamjena šumskog zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sat vremena rada, malo rasprave i uglavnom jednoglasno izglasane odluke. To je bio hodogram brzopotezne prve ovogodišnje Županijske skupštine nakon aktualnog sata. Uz to 33 vijecnika je stavilo potpis na Povelju o nenasilju koju su izglasali u studenom lani. To su svi oni koji su bili u Pazinu osim nezavisnog vijecnika Tulija Ferneticha koji je kod glasanja o Povelji bio suzdržan pa je sada nije niti potpisao. Potpise se stavili i župan Ivan Jakovcic i njegovi zamjenici Viviana Benussi i Vedran Grubišic.

S 29 glasa za i tri suzdržana usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana Županije. Radi se o ciljanim izmjenama manjeg obima koje su vec duže vrijeme tražile opcine Brtonigla, Tinjan, Bale i Cerovlje i gradovi Umag i Vodnjan zbog razvoja gospodarstva, istakla je Ingrid Paljar, ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uredenje.

Podsjetila je da radi i na sustavnim izmjenama Prostornog plana Županije u cemu ce jedna od vrlo važnih tema biti promjene vezane za golf igrališta. To je navela kao jedni razlog zašto se sada nije razmatrao zahtjev iz opcine Višnjan za gradnju golf igrališta. Zanimalo je to nezavisnog vijecnika Nenada Cendaka koji je rekao da je taj projekt ministarstvo ocijenilo izvrsnim i da ima potencijalnih investitora.

"Ako nije protuzakonito onda je barem neeticki navoditi tko ce u buducnosti koristiti to zemljište", rekla je Evelina Biasol Brkljacic iz HSU-a. Njen je stranacki kolega Zdenko Pliško bio još otvoreniji. "Skoro da bih mogao reci da Grad Vodnjan u sprezi s jednom privatnom firmom i našom Agencijom traži prenamjenu tog zemljišta", izrekao je Pliško sa skupštinske govornice.

Po njima je iz predloženih izmjena Plana nejasno o kojem se to tocno opožarenom podrucju izmedu Galižane i Vodnjana radi gdje se traži prenamjena iz šumskog u poljoprivredno zemljište radi podizanja maslinika županijskog AZRRI-ja i vodnjanske tvrtke Oleum maris d.o.o.

Biasol Brkljacic pretpostavlja da se radi o velikoj parceli gdje šumsko postaje poljoprivredno zemljište prve kategorije. Pliško misli da se radi o zemljištu izmedu Valbandona, Fažane i Vodnjana gdje su cetiri puta izbijali požari, a onaj lanjski se nije uspjelo sprijeciti. "Samo je jedna desetina tog zemljišta za buduci maslinik bila opožarena" tvrdi Pliško i ukazuje da je pola poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u Gradu Vodnjanu neobradeno i ne vidi gdje je u toj prenamjeni zemljišta interes Grada.

Paljar nije rekla o kojem se tocno zemljištu radi jer "Županijski plan daje smjernice za razvoj. On daje namjenu zona i prenamjenu dok ce se u Prostornom planu Vodnjana vidjeti o kojim se tocno katastarskim cesticama radi". Pojasnila je da Prostorni plan Županije nema nikakve veze s vlasništvom, da je zahtjev za prenamjenu došao od te dvije firme i da su u Zavod došli papiri iz Grada Vodnjana. "Kako ce dalje ici postupak to nije stvar prostornog planiranja niti ovog plana", rekla je Paljar.

Usvojeno je lanjsko izvješce o kakvoci mora na plažama pri cemu je Josip Anton Rupnik (Zeleni) rekao da bi se trebalo više posvetiti tome kako ocuvati Jadran od onecišcenja. S tim se složio i HDZ-ovac Marino Roce te predložio da se podaci za naš akvatorij, gdje posebno na zapadnoj obali Istre probleme stvara rijeka Po, zatraže od rovinjskog centra Instituta Ruder Boškovic.


Podijeli: Facebook Twiter