HSU i Ladonja: Marčana u depresiji i stagnaciji

Laris Krelja i Leo Buić te Anđelo Valić i Vesna Biletić (M. MIJOŠEK)
Laris Krelja i Leo Buić te Anđelo Valić i Vesna Biletić (M. MIJOŠEK)

Općina Marčana je u teškoj depresiji, stagnira već 20 godina, a ljudi koji ju vode nemaju viziju. Po broju stanovnika i veličini, druga je u županiji s 36 kilometara obale i samo tri asfaltirane ceste do mora. Nema poslovnih zona, jaslice, autobusne radničke linije, sportske lučice, mjesne odbore već kamenolome, divlje deponije i obrasle putove, a jedina svijetla točka je ribogojilište Budava. Duga Uvala, umjesto da donosi dobit, predstavlja trošak, a od golf igrališta s 18 rupa u Horse centru Loborika još ništa, rekao je na konferenciji za novinare Anđelo Valić, predsjednik marčanske organizacije HSU-a koja na izbore izlazi u koaliciji s Ladonjom Marčana. Dodao je da je ta koalicija logičan slijed nakon oporbenog djelovanja u Općinskom vijeću.

- Ovo je koalicija koja ima viziju i spremna je podobne zamijeniti stručnim i sposobnim te preuzeti odgovornost i nositi se s problemima. Nove odnose u općini mogu stvoriti samo novi ljudi. Namjeravamo osnovati mjesne odbore jer općinu s više od četiri tisuće stanovnika ne može voditi jedan čovjek, istaknuo je Valić.

Predsjednik marčanske Ladonje Leo Buić rekao je da će za 15 dana koalicija predstaviti kandidate za načelnika i donačelnika, a kao trenutno najveći problem općine istaknuo je legalizaciju građevina.

- Gotovo svaki mještanin mora nešto legalizirati, a prije više od dva mjeseca Vijeće je povećalo komunalni doprinos. Za legalizaciju, primjerice, kokošinjca plaćat će se od 90 do 130 kuna po kvadratu, a u zaštićenom obalnom pojasu manje, odnosno 80 kuna. Usporedbe radi, u općini Barban doprinos iznosi 15 kuna, rekao je Buić. Na pitanje namjeravaju li se pozabaviti malverzacijama oko zemljišta, odgovorio je da je 2009. Ladonja održala konferenciju za novinare s tom tematikom i sve podatke proslijedila DORH-u. (T. GRBIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter