HSP AS traži uvođenje viza za građane Srbije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSP AS najavio je u četvrtak da će, zbog javnih istupa haaškog optuženika i ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koje srpska vlast nije osudila, od Vlade zatražiti uvođenje viznog režima za građane Srbije.

"Zahtjev za uvođenje viznog režima način je da Hrvatska pokaže kako ima svoj stav i kako može, ako treba, konkretnim mjerama otežati put Srbije u EU", kazao je vršitelj dužnosti predsjednika te stranke Ivan Tepeš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Vizni bi režim, kaže, na snazi trebao ostati sve dok Srbija ne kaže gdje su nestali te dok nam se ne vrati opljačkano blago.

"Vučić i Nikolić su bili prvi suradnici Šešelja, a Dačić Miloševića. Zvali su ga Mali Slobo i sve to je važno da se vidi tko danas vodi Republiku Srbiju", kazao je Tepeš.

"Vlast u Srbiji nije se ogradila niti osudila Šešeljeve istupe iako je on pretendirao na hrvatski teritorij, a to znači da podržavaju njegove ideje", kazao je saborski zastupnik HSP AS Ivan Šimonović.

I unatoč Deklaraciji koju je na temu Šešelja donio Hrvatski sabor Tepeš smatra da je reakcija hrvatske Vlade bila mlaka.

HSP AS pozdravlja Rezoluciju Europskog parlamenta, no poručuju da osim deklarativne razine treba čvršćim stavom susjedima poručiti da s takvom retorikom ne mogu u EU.

Srbiija mora donijeti deklaraciju i rezoluciju s osvrtom na ratne zločine koje je Srbija počinila, smatraju u HSP AS. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter