HSLS u subotu napušta Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska socijalnoliberalna stranka u subotu ce, na sjednici Središnjeg vijeca u Rijeci, donijeti odluku o napuštanju vladajuce koalicije. Prema našim informacijama iz vrha HSLS-a, predsjednik stranke Darinko Kosor cvrsto je odlucio da liberale hitno izvede iz HDZ-ova koalicijskog okrilja i da ih pridruži opozicijskom savezu lijevog centra.

Kosor racuna da za tu odluku ima vecinu u Središnjem vijecu, koje ima šezdesetak clanova, premda ce takav naum zasigurno naici na snažan otpor medu onim HSLS-ovcima koji zauzimaju istaknutije položaje u izvršnoj vlasti.

Šef liberala svjestan je da uskracivanje podrške HSLS-ovih saborskih zastupnika, kojih je dvoje, nece ugroziti stabilnost Vlade Jadranke Kosor, no njegova je namjera da stranku, prije najavljenog jesenskog rebalansa proracuna, išcupa iz politickog zagrljaja za koji procjenjuje da je gubitnicki te da na taj nacin pokuša spasiti ostatke ostataka nekoc utjecajne partije.

Drugo je pitanje hoce li šefovi koalicije koju cine SDP, HNS i IDS olako prihvatiti da im se liberali pridruže u trenutku kad relevantne ankete pokazuju veliki pad popularnosti HDZ-a, stranke s kojom je HSLS u koaliciji šest i pol godina. Na stranu nakane Darinka Kosora mogla bi prevagnuti njegova dobra privatna povezanost sa SDP-ovim predsjednikom Zoranom Milanovicem.

Odlazak HSLS-a iz vladajuce koalicije ne bi, medutim, automatski morao znaciti dva glasa manje u Saboru za Kosoricinu Vladu. No, cak i kad bi dvoje HSLS-ovih zastupnika u Saboru okrenulo leda HDZ-u, stranka Jadranke Kosor i dalje bi raspolagala potpisanom potporom 79 parlamentaraca, što je za dva glasa više od potrebnoga broja.

U vrhu HDZ-a nisu narocito iznenadeni najavama o HSLS-ovu izlasku iz koalicije. Po našim sugovornicima, HDZ je vec neko vrijeme svjestan da HSLS i SDSS važu što bi dobili, a što izgubili napuštanjem vladajuceg saveza i izazivanjem prijevremenih izbora, a osnovni je problem u tome što šefovi tih dviju sastavnih komponenti koalicije nisu clanovi Vlade:

Darinko Kosor i Milorad Pupovac precesto se ispostavljaju kao ljudi koji problematiziraju Vladine odluke s kojima su se prethodno suglasili njihovi predstavnici u Banskim dvorima, predstavnici koji, inace, zauzimaju potpredsjednicka mjesta u Vladi.


Podijeli: Facebook Twiter