HSLS primao donacije bez potvrda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Parlamentarne stranke financijsko poslovanje vode bolje nego ranije, ali su tri stranke - HSLS, HSU i SDSS - dobile uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za poslovanje u 2009., dok je preostalih osam stranaka dobilo bezuvjetno mišljenje.

HSLS-u se zamjera nemarno vodenje prihoda od donacija. Stranka nije ustrojila evidenciju donacija niti je izdavala potvrde o njima. Tako je objavila da je joj je lani donirano 228 tisuca kuna, a u konsolidiranom izvještaju iskazane su donacije u vrijednosti vecoj od 1,6 milijuna kuna.

HSU nije objavio podatke o pravnim osobama koje su stranci donirale 28 tisuca kuna, a ne vodi uredno ni blagajnicko poslovanje. SDSS-u se zamjera neuredno vodenje putnih naloga.

Stranke su lani potrošile gotovo 21 milijun kuna više nego što su prihodovale. Ukupni su im prihodi 152,5 milijuna kuna, a rashodi 173,4 milijuna. Najveci je minus ostvario HDZ - cak 14,5 milijuna. Ostvario je prihod od 61,4 milijuna, a rashode od 74,9 milijuna. HDZ je ocito loše planirao rashode.

Naime, financijskim planom bili su predvideni rashodi nešto veci od 51 milijuna. Ta je stranka apsolutni rekorder po prikupljenim donacijama. Iz tog je izvora ostvarila prihod od 12,9 milijuna kuna, a sve su stranke ukupno ostvarile nešto više od 25 milijuna od donacija.

SDP je ostvario gubitak od 3,4 milijuna. Prihod mu je 42,5, a rashodi 45,9 milijuna. Zanimljivo je da je ta stranka od donacija ostvarila samo 1,8 milijuna prihoda, a više od nje ostvarili su i HNS s dva milijuna i HSS s 3,2 milijuna.

Minus u poslovanju zabilježili su i HNS i HSS, takoder stranke s osmeroznamenkastim prihodima i rashodima. HNS je s prihodom od 11 milijuna i rashodom od 12,8 zabilježio minus od 1,8 milijuna, dok je HSS uprihodio 12,6 milijuna, a potrošio 300 tisuca kuna više. Samo je pet stranaka pozitivno poslovalo (HSP, HSU, HDSSB, SDSS i SDA), a najvecu je razliku prihoda i rashoda ostvario HSP s pola milijuna kuna.

Sve su stranke ukupno na zaposlene potrošile nešto više od 21 milijun kuna, na promidžbu nešto manje od 59 milijuna, a najviše troškova krije su u "drugim materijalnim rashodima" - 73,7 milijuna. Obavljena je i revizija cetvero nezavisnih zastupnika - Zdenke Cuhnil, Nazifa Memedija, Deneša Šoje i Furija Radina i svi su dobili bezuvjetno mišljenje.

O izvješcu i nalazu Državnog ureda za reviziju ocitovao se GONG koji je ustvrdio da se namece potreba pokretanja prekršajnih postupaka i utvrdivanje odgovornosti onih koji su prekršili propise, što bi povecalo transparentnost i omogucilo razlikovanje manjih prijestupa od neodgovornog poslovanja.

"Zabrinjava da institucije pravne države do sada nisu pokrenule nikakve postupke utvrdivanja odgovornosti politickih stranaka i nezavisnih kandidata za nezakonito poslovanje", zakljucuju u GONG-u.


Podijeli: Facebook Twiter