HSLS nece koalirati s onima koji su sada na vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako je dan izbora sve bliži, tako se na pulskoj gradskoj tržnici svakim danom izmjenjuju stranke. S Puljanima su se danas družili istarski kandidati s liste HSLS-a - Sandro Jurman, zamjenik predsjednika HSLS-a Darinka Kosora i drugi na listi u 8. izbornoj jedinici, dr. sc. Rosana Lucijetic iz Pule, cetvrta na listi HSLS-a, Denis Lakošeljac iz Karojbe, cetrnaesti na listi HSLS-a, i Mladen Premuš iz Pule.

- Polazeci od osnove da je Hrvatska u teškoj gospodarskoj, socijalnoj, politickoj i moralnoj krizi, istarski HSLS-ovci smatraju da je promjena vlasti nužna, ali da Hrvatskoj treba i promjena modela upravljanja, odnosno promjena politike, rekao je Jurman te napomenuo da njihova stranka ima ozbiljan gospodarski program koji nudi izlaz iz ove situacije u državi.

Govoreci o strateškim smjernicama stranke, istaknuo je da se nisu odlucili na izradu iskljucivo izbornog programa koji trenutno ne rješava nagomilane probleme u državi. Smatra da bi bez takvog programa Hrvatskoj mogao prijetiti scenarij Grcke.

- U svom gospodarskom programu nudimo konkretna zakonska rješenja koja su orijentirana prema malim i srednjim poduzetnicima jer je to jedini segment hrvatskog gospodarstva koji je još uvijek zdrav i koji je u mogucnosti preokrenuti gospodarsku situaciju u državi, rekao je Jurman te objasnio da se to može realizirati smanjenjem parafiskalnih nameta, uvodenjem jedinstvene porezne stope te smanjenjem troškova rada, cime bi se malom i srednjem poduzetništvu omogucilo otvaranje dodatnih radnih mjesta.

- Zalažemo se za smanjenje potrošnje državnog proracuna, tj. smanjenje javne uprave s obzirom na to da je birokracija do sada zapošljavana po politickom kljucu, a ne po stvarnim potrebama, što ne znaci da smo protiv javne uprave koja mora biti manja, ali ucinkovitija i bolje placena, bio je opsežan Jurman.

Optimisticno je komentirao i posljednje ankete prema kojima je popularnost HSLS-a u porastu te ima osigurana tri mjesta u Saboru, dok su prema njihovim rijecima, u svim ostalim jedinicama pri pragu.

Stranka koja je izjavila da nece ni s kime koalirati, na upit postoji li mogucnost koalicije, Jurman odgovara da HSLS sigurno nece koalirati sa strankama koje su do sada obnašale vlast.

- Ne dolazi u obzir da HSLS postizborno koalira s HDZ-om i njihovim partnerima ali je spreman na koaliciju s novom Vladom pod uvjetom da prihvati odrednice našeg programa te je spremna uloviti se ukoštac s problemima koji tište Hrvatsku, iscrpan je bio Jurman te zakljucio da HSLS ne pristaje na politiku nemijenjanja nicega osim vlasti te inzistira na promjeni modela vladanja u Hrvatskoj.

- U tim uvjetima spremni smo podržati novu vladu koja mora biti sastavljena od partnera koji nisu dio aktualne vlasti, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter