Hrvoju Hitrecu nagrada Booktiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki književnik Hrvoje Hitrec dobitnik je ovogodišnje nagrade Booktiga, kao autor Smogovaca, nacitanije knjige za djecu i mlade u poreckoj knjižnici u proteklih godinu dana. Nagradu je dobitniku na svecanosti u Gradskoj knjižnici urucila ravnateljica Irides Zovic, a rijec je o porculanskoj skulpturi, radu nedavno preminulog poreckog umjetnika Emila Bencica i sedmodnevnom boravku u pazinskoj Kuci za pisce.

Dodjela nagrade protekla je u veseloj i opuštenoj atmosferi kojoj je pridonijela i pišceva najmilija publika - djeca, koji su s ovogodišnjim laureatom uspostavili odlicnu komunikaciju i doznali sve o pojedinostima nastanka romana, istoimenog serijala, te pocecima književnog stvaralaštva, što je pisac zacinio britkim humorom.

Cetvrti porecki sajam rabljenih knjiga održan na Trgu Marafor ove je godine bio usmjerena na najmlade, uz procitane knjige u svoj koncept uvrstio je i proigrane igracke, te znatan dio sadržaja posvetio djeci. Tako je gošca u sklopu Booktige bila pazinska muzejska pedagoginja Mirjana Margetic koja je održala predavanje o starim istarskim igrama i igrackama. Prakticni dio predavanja sastojao se od demonstracije stare igre uz obruc, a najboljim igracem na veliko iznenadenje pokazao se pisac i gost festivala Mladen Kušec.



Predavanje pred stotinjak ucenika održao je i akademik Josip Bratulic koji je svoju mladu publiku upoznao s prvom hrvatskoglagoljskom pocetnicom, izdanom davne 1527. godine. Tijekom trajanja festivala svoja glazbena i scenska umijeca pokazali su i mališani iz poreckih djecjih vrtica i osnovnih škola, vrsarskog djecjeg vrtica Tici, rijecke osnovne škole Pecine, te polaznici kreativnih radionica pazinske Gradske knjižnice, poreckog Društva Naša djeca i udruge MOT 08.

Uz ponudu knjiga iz antikvarijata, na prodaju je bilo ponudeno i dvije tisuce otpisanih knjiga iz fonda istarskih knjižnica kao i velik dio naslova koje su donirali sami gradani u sklopu humanitarne akcije Knjigom do zdravlja ciji je prihod namijenjen pulskom Domu za djecu i mlade punoljetne osobe. Dio igracaka koje nisu prodane bit ce poklonjenje udruzi za mlade Roverija Polet iz Juršici.

Kako nastaju tradicijske igracke Hrvatskog zagorja predstavila je obitelj Kunic iz Marije Bistrice koja igracke izraduje od mekanog drveta i potom boji u žive crvene, plave i žute tonove. Tradicija izrade ovih igracaka sacuvala se u nekoliko tamošnjih sela, a upisana je i u popis svjetske nematerijalne baštine pri UNESCO-u. (V. HABEREITER)

Izložba drugacijih igracaka do kraja mjeseca
U sklopu Booktige u galeriji Sinicic otvorena je zanimljiva Izložba drugacijih igracaka austrijskog etnologa prof. dr. sc. Fritza Truppa koji je publici predstavio preko 300 igracaka koje su izradila djeca iz zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike. Izložbu je u prva tri dana razgledalo oko 700 ljudi, a ostaje otvorena do kraja svibnja, svaki dan od 11 do 17 sati.


Podijeli: Facebook Twiter