Hrvoje Prpić zbog Linića prestaje s radom u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnivač HG Spota i pokretač projekta Trillenium, poduzetnik Hrvoje Prpić danas je putem svog Facebook profila objavio da prestaje s radom u Hrvatskoj te posao seli u inozemstvo, a obrazložio je to negativnim iskustvima s poreznicima i državnim službenicima te hrvatskim sudstvom.

- Evo to je to, prestajem s radom u Hrvatskoj. Ovo što imam ovdje to ću polako rasprodati i svaka nova firma koju ću otvarati, otvorit ću je vani. Svakog investitora ću savjetovati da ne ulaže u Hrvatsku, a sve to ću zahvaliti g. Liniću (g. Linić zahvaljujem na otvaranju očiju)", objavio je Prpić na profilu.

Navodi da je oduvijek vjerovao da su državni službenici "jadnici koji će napraviti sve samo da zadrže posao", ali da je imao povjerenje u sudstvo da sve to ispravi.

Pritom objašnjava da je prije dvije godine u Trillenium došao porezni inspektor, koji u mjesec dana nije niša našao, ali mu je kazao da "nažalost nešto mora pronaći", jer mu je šefica rekla da se ne vraća dok nešto ne nađe.

Prpić nadalje navodi da se porezni inspektor odlučio da su neispravni računi njihova dizajnera, jer nemaju JMBG, iako imaju OIB, što je, kako napominje, po zakonu dovoljno.

Objašnjava potom da su uložili žalbu i čekali rješenje, Porezna uprava je u međuvremenu zablokirala sredstva u visini PDV-a tih računa (60 tisuća kuna), a danas je stiglo rješenje suda kojim se žalba odbija, da PDV koji je dizajner uplatio u proračun u proračunu i ostaje, da ga ne mogu koristiti jer dizajner nije ispravno napisao račun.

Pripić koji, ako sve bude u redu s Trilleniumom, očekuje ulaganje od 2 milijuna eura, uz ostalo poručuje i da će učiniti sve da niti jedna kuna ne dođe na ovo tržište.

Nakon što je Pripćeva objava izazvala veliki interes medija, priopćenjem su reagirali iz Porezne uprave iz koje navode da je "nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan matični broj obrta, umjesto obaveznog osobnog identifikacijskog broja".

Sukladno članku 8. stavku 1. Općeg poreznog zakona, porezno tijelo ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, napominju iz Porezne uprave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter