Hrvatsku policiju ukljuciti u slucaj "Hypo"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Wolfgang Kulterer, nekadašnji predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke (HBAA), izrucen je u nedjelju u ranim jutarnjim satima pravosudnim organima u Klagenfurtu, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Iako je bilo najavljeno da ce se vec znati hoce li se Kulterera zadržavati u pritvoru, istražni sudac austrijskog državnog tužiteljstva u Klagenfurtu još nije bio donio tu odluku, a zakonski rok za njezino donošenje istjece u poendjeljak. Austrijski mediji su objavili da je Kulterer uhicen u petak ujutro u Klagenfurtu u garaži zgrade u kojoj posjeduje stan.

Navodi se i da je Kulterer isti stan u Klagenfurtu nedavno stavio na prodaju te se odjavio s te adrese, što je austrijskoj policiji bio dovoljan razlog za pretpostavku da pokušava napustiti državu u jeku istrage o aferama Hypo banke. Upravo bijeg, mogucnost utjecanja na svjedoke te ponavljanja kaznenog djela u austrijskom državnom tužiteljstvu navode kao službene razloge njegovog uhicenja.

U austrijskom ministarstvu financija vlada posebno oduševljenje Kultererovim uhicenjem, prenose austrijski mediji, ponajviše zbog toga što se vjeruje kako ce sada biti lakše nadoknaditi štetu nastalu "curenjem" novca iz Hypo banke.

Buduci da je znacajan dio štete nastao ulaganjem u poslove u Hrvatskoj, svi austrijski mediji prenose izjave premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovica. Podsjetimo, premijerka Kosor oštro je komentirala aferu oko Hypo banke i uhicenje Wolfganga Kulterera.

- Za nas je jako važno da se taj, rekla bih ovako slikovito, gnojni cir konacno rastvori i da vidimo o cemu se tu radi. Svakako da ce u to, sigurna sam, biti ukljuceno i Državno odvjetništvo i ostale hrvatske institucije. Vjerujem da cemo ovaj put relativno brzo doci do odgovora. Što se tice Vlade, mi te odgovore željno ocekujemo, rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Josipovic je, pak, rekao da "u Hrvatskoj imamo tek odjeke velike afere i akcije koja se dogada vani" te da "ocekuje da ce se naša policija i Odvjetništvo ozbiljno primiti posla i temeljito prikupiti potrebne informacije da bi se rasvijetlio slucaj Hypo banke".

- Ocekujem ono što i svi: da se konacno rašcisti pitanje Hypo banke u Hrvatskoj, zakljucio je Josipovic.

U Austriji se u meduvremenu ocekuju nova uhicenja i podizanje novih optužnica. Kultererova suradnica, koja je skupa s njim uhicena u petak, puštena je iz pritvora te ce se braniti sa slobode.


Podijeli: Facebook Twiter