Hrvatskom zdravstvu 300 milijuna eura iz EU-fondova

(Duje Klarić/CROPIX)
(Duje Klarić/CROPIX)

Do kraja ove godine i tijekom 2016. u hrvatsko će zdravstvo biti investirano 300 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske nije (EU), a taj će novac biti uložen u zdravstvenu infrastrukturu i projekte kojima je cilj osnaživanje ljudskih potencijala, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.

Najveći dio novca iz EU-fondova, 70 milijuna eura, predviđeno je za uređenje dnevnih bolnica, odnosno dnevne kirurgije kod najmanje 80 posto bolnica obuhvaćenih Nacionalnim planom razvoja bolnica. Time se želi, ističu u Ministarstvu, smanjiti prijem pacijenata u bolnice i postići veću isplativost sustava.

Sredstvima iz EU-fondova nastavit će se ulaganje u objedinjene hitne bolničke prijeme i financirati uspostavu hitnog medicinskog prijevoza brodovima, za što je osigurano 26,5 milijuna eura. Osim dostupnije hitne pomoći, hitnom pomorskom medicinskom službom želi se poboljšati prijevoz s otoka, naročito u slučaju pomorskih nesreća i zbog prekograničnog pružanja zdravstvene zaštite.

Tu je i projekt ulaganja u nabavku opreme i obnovu infrastrukture u domovima zdravlja u iznosu od 18,5 milijuna eura, s ciljem poboljšanja kvalitete primarne zaštite i smanjenja slanja pacijenata u bolnice za barem 15 posto. Oko 50 milijuna eura planira se uložiti u energetsku učinkovitost zdravstvenih ustanova, dok je 40 milijuna eura namijenjeno E-zdravlju, daljnjoj informatizaciji sustava i centraliziranom upravljanju poslovnim procesima. Istodobno, 35 milijuna eura uložit će se u poboljšanje kvalitete i pristupa bolničkoj skrbi za ranjive skupine, a 62 milijuna eura u ljudske potencijale.

Tu su još i programi prevencije i praćenja kroničnih bolesti, akreditaciju bolnica, kontinuiranu izobrazbu zdravstvenih djelatnika, E-učenje te uspostava središnjeg tijela za E-zdravlje. Svi projekti planiraju se realizirati kroz strukturne fondove EU u razdoblju 2014.-2020., a sadržani su u dva strateška dokumenta, od kojih jedan predviđa ulaganja u infrastrukturu (Operativni program Konkurentnost i kohezija), a drugi u ljudske potencijale (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali)(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter