Hrvatskoj trebaju novi turistički resorti

Goran Beus Richembergh i Klaus Brahmig (Dejan ŠTIFANIĆ)
Goran Beus Richembergh i Klaus Brahmig (Dejan ŠTIFANIĆ)

Istra ima 200 tisuća stanovnika i ostvaruje preko 20 milijuna noćenja. Kada bi se broj gostiju koji posjećuju Poluotok rasporedio na 12 mjeseci, proizašlo bi da Istra u prosjeku svakog mjeseca ima trećinu stanovnika više. Upravo stoga, Istra bi kao turistička regija veliku pažnju trebala posjećivati svojoj infrastrukturi. Tu je poruku danas u prostorijama Istarske županije u Puli odaslao predsjednik Odbora za turizam Njemačkog saveznog parlamenta (Bundestaga) Klaus Brahmig koji je zajedno sa svojim kolegama te predstavnicima Odbora za turizam u Hrvatskom saboru boravio u Istri.

- Želimo da komunalna politika puno više surađuje s nacionalnom politikom te da se prepoznaju i provedu dobri projekti. Mnogi nisu svjesni da investicija u turizam ima dvostruku korist. S jedne strane predstavlja poboljšanje kvalitete života domaćeg stanovništva što je jako bitno, dok su s druge strane gosti koji dolaze u regiju i koji ovdje noće u hotelima i privatnom smještaju, ali i gosti koji u Istru dolaze samo na jedan dan, kazao je Brahmig kojemu je ovo bio prvi posjet Istri.

- Trebate znati da svaki euro uložen u marketing, bilo u  Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj, ima višestruku korist. Jer neće samo privući turiste, koji će ovdje doći i nešto doživjeti, nego predstavlja i dobru reklamu za Hrvatsku, i Istru kao državu i regiju kamo će netko poželjeti doći živjeti, studirati ili se baviti turizmom, smatra Brahmig i dodaje da Hrvatsku vidi kao jedan od motora Europske Unije.     

- Članovi Odbora za turizam njemačkog Bundestaga nisu investitori, ali će svakako informacije podijeliti sa svojim kolegama u Bundestagu i u njemačkoj javnosti te će one utjecati na to da se investicijska klima u našoj državi prema njemačkom kapitalu mijenja nabolje, rekao je Goran Beus Richembergh, predsjednik Odbora za turizam Hrvatskog sabora.

Naglasio je da Hrvatskoj nedostaje resorta i posebnih sadržaja koji će podići kvalitetu hrvatskog turizma što predstavlja prostor za greenfield investicije.

- Siguran sam da ćemo do konca ove godine u tom pogledu napraviti veliki iskorak jer će javnosti biti predstavljen nacrt novog Zakona o pomorskom dobru koji na izravan način utječe na investicije, dodao je predsjednik Odbora za turizam. (B. BAN)

Rovinj: čvrste veze s Njemačkom

Članove Odbora za turizam njemačkog Bundestaga primio je i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza. Tom je prigodom podsjetio da je među gostima hrvatskog rekordera po broju noćenja trećina turista dolazi iz Njemačke. Podsjetio je i da je Rovinj zbratimljen s njemačkim gradom Leonbergom te da je rovinjski Centar za istraživanje mora pred 120 godine osnovao Berlinski akvarij.

Predsjednik njemačkog odbora Klaus Brahmig je rekao da je njega i kolege zadivio ne samo impresivan broj noćenja već i razvijena turistička ponuda grada. Dojmove iz Rovinja prenijet će turističkim institucijama u Njemačkoj, najvećim turoperatorima i autobuserima, kako bi se u ovamo dolazilo i van glavne turističke sezone. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter