Hrvatskoj treba turistički kadar s pet zvjezdica

Kvalitetni radnici temelj su za unaprjeđivanje turizma (M. ANIČIĆ/NL)
Kvalitetni radnici temelj su za unaprjeđivanje turizma (M. ANIČIĆ/NL)

Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj za stipendije, točnije javni poziv za program bespovratnih potpora. Ministarstvo će sufinancirati pola stipendije učenicima ugostiteljsko-turističkih škola i studentima za zanimanja u turizmu, a ostatak će platiti partner, odnosno hoteli, kampovi, turističke agencije ili županijske obrtničke komore. Riječ je o poticajima koje ovo ministarstvo provodi još od 2008. godine.

Učenici imaju pravo na maksimalno 500 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna 2013. do 30. lipnja 2014. godine, a studenti na 800 kuna, od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obavezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede, odnosno godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki najmanje onoliko vremena koliko je trajalo stipendiranje.

- Turizam je industrija emocija i doživljaja u kojoj stručnost i znanje, uz osmijeh i ljubaznost, igraju vrlo važnu ulogu. Poticanje obrazovanja turističkih kadrova i kvalitetni radnici u turizmu temelj su na kojima trebamo nastaviti graditi turističku priču Hrvatske, poručuje ministar turizma Darko Lorencin.

Problem oko dodatne obuke turističkog i ugostiteljskog kadra u Istri, koja teži izvrsnosti u hotelskim zvjezdicama, vrhunskim restoranima i dodatnoj ponudi, trebao bi u budućnosti riješiti takozvani Centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo.

On bi se po ideji Istarske županije trebao urediti u Rovinju, u zapuštenoj gradskoj zgradi gdje je nekada bio poznati restoran Školjka. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter