Hrvatskoj "stop" zbog šecera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Situacija s hrvatskim pregovorima s Europskom unijom ponovno se komplicira, ali ne samo zbog poglavlja Pravosude i temeljna prava, vec i zbog poglavlja o poljoprivredi.

Kako prenosi Agence Europe, Francuska je na nedavnom zasjedanju posebnog odbora za poljoprivredu, uz potporu nekolicine clanica EU-a - medu kojima su Poljska, Njemacka i Ceška - izrazila rezervu prema hrvatskim zahtjevima u sektoru proizvodnje šecera, odnosno utvrdivanja proizvodne kvote koja ce biti dodijeljena buducoj clanici.

Francuska, naime, inzistira da visina kvote za proizvodnju šecera u Hrvatskoj bude odredena na temelju stvarnog stanja na hrvatskom tržištu i prema stvarnoj potrošnji šecera, dok Hrvatska za svoje proizvodace šecera traži privremena izuzeca od primjene europskih pravila, uz odredivanje posebnih kvota za uvoz sirovina za proizvodnju šecera.

Sektor šecera spada u posebno osjetljiva podrucja zajednicke europske poljoprivredne politike. Prije nekoliko godina, u sklopu provedene reforme tog sektora, smanjena je proizvodnja šecera u EU-u, kako bi se kolicine šecera na tržištu prilagodile smanjenoj potražnji, zbog cega su neki europski proizvodaci šecera morali zatvoriti svoja vrata.

Dakle, nekoliko europskih zemalja, predvodenih Francuskom - drugoj po velicini clanici EU-a, koja za svoje poljoprivrednike crpi najviše sredstava iz europskih poljoprivrednih fondova - inzistira da Hrvatska, u pogledu restriktivne politike u sektoru proizvodnje šecera, ne smije biti izuzetak.

Francuska ponajprije štiti svoje interese, buduci da je ta zemlja po poljoprivredi najjaca u EU-u. Medutim, poljoprivreda je važna i Hrvatskoj, buduci da poljoprivredno-prehrambeni sektor sudjeluje u hrvatskom BDP-u s visokih 10 te s 13,5 posto svih zaposlenih.

Kako se vidi i po tvrdom stavu Francuske, optimizam hrvatskih dužnosnika, kada je rijec o zahtjevu da se Hrvatskoj u poljoprivredna podrucja priznaju i minirane ili minski sumnjive površine, nije opravdan. Poglavlje o poljoprivredi i u ranijim pregovorima mnogih sadašnjih clanica EU-a pokazalo se najzahtjevnijim poglavljem pa bi tako moglo biti i u hrvatskom slucaju.


Podijeli: Facebook Twiter