Hrvatskoj rejting potvrden, prognoza negativna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Fitch potvrdila je danas važeci rejting Hrvatske za dugorocno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i za zaduživanje u domacoj valuti 'BBB', uz negativnu prognozu. U svom je današnjem priopcenju ta svjetska agencija za dodjelu rejtinga potvrdila i hrvatski rejting za kratkorocno zaduživanje u inozemnoj valuti 'F3', kao i takozvani 'plafon' 'BBB+'.

"Usprkos pojedinim pozitivnim pocetnim politickim koracima nove vlade, bit ce potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije", kazala je pomocnica direktora Fitcheva odjela za zemlje nove Europe Michele Napolitano.

"U meduvremenu hrvatski veliki proracunski manjak, relativno veliki udio javnog i vanjskog duga u BDP-u i teško vanjsko okruženje za financiranje podrazumijevaju nastavljene rizike za sniženje rejtinga", dodala je Napolitano.
Javne financije i dalje su kljucni rizik za rejting. U Fitchu smatraju da je dinamika hrvatskog javnog duga neodrživa bez vjerodostojnog plana srednjorocne fiskalne konsolidacije.

Proracun za 2012. cilja na deficit opce države od 3,8 posto BDP-a, u odnosu na 5,5 posto u 2011. Prilagodba se oslanja na rezanje potrošnje za 3,4 milijarde kuna (jedan posto BDP-a). Ako vladin srednjorocni plan smanjenja deficita bude proveden u cijelosti, to ce dovesti dinamiku duga na održivu razinu.

U Fitchu pritom smatraju da su projekcije prihoda optimisticne i da ce vlada morati identificirati dodatne rezove potrošnje kako bi ostvarila ciljanu razinu deficita.

U temeljnim fiskalnim projekcijama agencija polazi od pretpostavke o dodatnim mjerama, za koje je vlada nagovijestila da bi mogle biti objavljene pri rebalansu proracuna u srpnju. Ako se ništa ne poduzme i ako bude znacajnih odstupanja od fiskalnih ciljeva, rejting ce vjerojatno biti snižen, upozoravaju iz Fitcha.

Hrvatski bi se rejting stabilizirao kada bi vlada ostvarila ciljanu razinu proracunskog manjka, stabilizirala udio javnog duga u BDP-u i osigurala povratak održivim stopama rasta BDP-a, a pozitivno bi na rejting utjecao i napredak u procesu strukturnih reformi, navode iz Fitcha.


Podijeli: Facebook Twiter