Hrvatskoj prijeti ustavna kriza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog neodgovornosti Sabora, Vlade i Ustavnog suda, u Hrvatskoj je nakon skorašnjih parlamentarnih izbora moguca ustavna kriza koju bi mogli izazvati oni koji budu nezadovoljni izbornim rezultatom - upozorili su u subotu u GONG-u.

Do ovako opasne situacije došlo je zbog toga što broj biraca u velikom broju izbornih jedinica nije u skladu sa zakonskim odredbama. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisuje, naime, da se broj biraca u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od plus pet posto do minus pet posto. A na prošlim izborima, 2007., ovaj zakonski okvir prekršen je u cak šest izbornih jedinica.

Buduci da se protekle dvije godine ništa nije napravilo - niti su mijenjane granice izbornih jedinica niti su se na terenu provjeravale promjene - ista ce se situacija ponoviti i na skorašnjim izborima. Stoga ce njihovi rezultati biti upitni s ustavnopravnog aspekta.

- Ustavni sud koncem prošle godine upozorio je Sabor da bi izbori, ako na njima bude prekomjernog odstupanja u broju biraca po pojedinim jedinicama, bili nesuglasni Ustavu, podsjetio je Dragan Zelic, izvršni direktor GONG-a. Za bilo kakve promjene sad je prekasno te ne preostaje drugo nego da svi politicki akteri postignu konsenzus o tome da nitko zbog ovih okolnosti nece dovoditi u pitanje legalnost izbora.

- Sada je najvažnije provesti izbore, cak i uz ove nepravilnosti, jer aktualni saziv Sabora više nema legitimnosti. Mislim da nam je demokracija i regularnost izbora važnija, ali i da konacno dobijemo Sabor koji ce biti legitiman, istaknuo je dr. Nenad Zakošek, dekan Fakulteta politickih znanosti u Zagrebu i clan GONG-ovog Vijeca. Sabor i Vlada tijekom protekle cetiri godine trebali su uskladiti Zakon o izbornim jedinicama i Zakon o prebivalištu koji omogucuje prijavu fiktivnih i dvostrukih prebivališta.

- Postoji puno indicija da se gradani Bosne i Hercegovine, koji žive blizu granice s Hrvatskom, dva puta registriraju - jednom u Hrvatskoj, a drugi put kao dijaspora, napomenuo je Zakošek. (V. ROLLER/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter