Hrvatskoj prijeti medunarodni terorizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalni ratovi najteža su moguca, ali i najmanje vjerojatna prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, a najneposredniju prijetnju za živote gradana predstavlja medunarodni terorizam. To je jedan od zakljucaka nacrta Strategije nacionalne sigurnosti, predstavljenog u Ministarstvu obrane (MORH). Na tridesetak stranica strucnjaci su razradili sve moguce prijetnje te otvorili javnu raspravu u kojoj iducih 30 dana, preko internetskih stranica MORH-a, mogu sudjelovati svi zainteresirani.

U strategiji se navodi da su tranzicijske države u okružju znacajno smanjile svoje vojne kapacitete i pristupile NATO-ovom programu Partnerstvo za mir te, s obzirom na njihove politicke namjere i strategije, «ne predstavljaju prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu» Hrvatske. Ipak, neposredno okruženje «još ce se neko vrijeme nalaziti u dubljoj politickoj i gospodarskoj tranziciji, što otvara mogucnost unutarnje destabilizacije pojedinih zemalja».

Dok s jedne strane u regiji jacaju poticaji za suradnju, s druge je moguce «stvaranje i djelovanje paravojnih i paraobavještajnih struktura povezanih s organiziranim kriminalom i politickim organizacijama usmjerenima na izazivanje nestabilnosti s ciljem mijenjanja medunarodno priznatih granica».

Ipak, «najrizicniju, najneposredniju prijetnju za neki od vitalnih nacionalnih interesa - u ovome slucaju za živote gradana - predstavlja medunarodni terorizam», tvrde autori strategije. Hrvatska je s tom prijetnjom suocena kao i sva demokratska, umjerena, tolerantna društva, otvorena gostima iz cijeloga svijeta. Pritom poseban sigurnosni rizik predstavlja mogucnost da hrvatski teritorij posluži za prijevoz opreme, tehnologije ili materijala vezanih za oružje masovnog uništenja.

- Imali smo vec primjera dokazanih, presjecenih krijumcarenja. To je jedna od znacajnijih prijetnji buducnosti jer postoje razne države i skupine koje nabavkom takvog oružja žele pojacati smrtonosnost svojih politika, kazao je državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunovic.

Strategija predvida da ce se u zemlji stvarati «ozracje nulte tolerancije prema nasilju u cijelom društvu, a osobito ce se sprjecavati novacenje nasilnika medu školskom populacijom». «Kao osobito važan oblik širenja nasilnickih ideja i pokreta uoceno je korištenje interneta. Stoga ce sigurnosno-obavještajni sustav, u suradnji s prijateljskim zemljama, ulagati posebne resurse u njihovo pracenje i suzbijanje», navodi se.

Sigurnosno-obavještajni sustav zadužen je i za zaštitu povjerljivih informacija «cijim bi otkrivanjem nastupile štetne posljedice po interese, medunarodni ugled i vjerodostojnost Republike Hrvatske i njenih institucija».


Podijeli: Facebook Twiter