Hrvatskoj osmo mjesto po broju pretilih osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga dijaliziranih na listi čekanja za transplantaciju bubrega Istarske županije, uz djelatnike Odjela nefrologije i dijalize pulske Opće bolnice, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije te Medicinskom školom u Puli obilježit će Svjetski dan bubrega u četvrtak, 9. ožujka, od 10 do 12 sati na središnjoj gradskoj tržnici. Cilj ove globalne kampanje je podizanje svijesti o bubrežnoj bolesti koja pogađa deset posto populacije odraslih u cijelom svijetu. Ovogodišnja je tema pretilost i bubrežna bolest te zdrav način života za zdrave bubrege.
 
Pretila djeca
 
- Pretilost nije samo problem estetske prirode, već ozbiljan javnozdravstveni problem koji može značajno narušiti cjelokupno zdravlje, uključujući i zdravlje bubrega te kvalitetu života. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 2014. godine alarmantne podatke koji ukazuju na sada već epidemijsku raširenost pretilosti. Prema njihovim se podacima 600 milijuna odraslih osoba suočava s problemom pretilosti u svijetu. Da i naša zemlja nije pošteđena ovoga problema, pokazuje istraživanje Eurostata objavljeno krajem 2016. godine. Od 28 članica EU-a, Hrvatska se po broju pretilih osoba nalazi na osmom mjestu, kaže dr. Ivana Iskra, nefrologinja iz pulske bolnice.
 
Prema službenim podacima iz Europske zdravstvene ankete, 56 posto stanovnika u Hrvatskoj ima problema s debljinom, 38 posto ima prekomjernu tjelesnu masu, a 18 posto je pretilo. Učestalost pretilosti raste s dobi, 25 posto osoba između 45 i 72 godine života su pretili, a nešto veću sklonost debljanju pokazuje muški spol - 21 posto muškaraca i 17 posto žena je pretilo. Ono što zabrinjava jest visoka učestalost pretilosti u mlađim dobnim skupinama, posebice u dječjoj dobi - gotovo devet posto.
 
- Kada bi se ovi podaci prebacili u brojke, za Istarsku županiju značilo bi da od ukupno 208 tisuća stanovnika njih više od 110 tisuća - od toga više od 18 tisuća su djeca - ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću. Stoga je potrebno promovirati edukaciju o štetnim posljedicama pretilosti na zdravlje bubrega i cijelog organizma te zagovarati zdrav način života od najranije dobi, poručuje dr. Iskra.
 
Stručna pomoć
 
Uz Savjetovalište za mršavljenje u Dnevnoj bolnici interne medicine, unutar Službe za endokrinologiju i dijabetologiju pulske Opće bolnice, zadnjih mjesec dana aktivno radi i Savjetovalište za prehranu županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Puli. Koordinatorica savjetovališta je dr. Olga Dabović Rac, a tu su i nutricionistkinja Vedrana Fontana, liječnici školske medicine i psiholozi i drugi stručnjaci po potrebi. Iako im je prva intencija bila raditi s djecom i mladima, budući da se u Zavodu već dugi niz godina bave unaprjeđenjem prehrane u vrtićima i školama u Istri, javljaju im se ljudi svih dobi, pretežito radnoaktivni. (D. PALIBRK)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter