Hrvatskoj novih 150 milijuna eura zajma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u cetvrtak Hrvatskoj 150 milijuna eura zajma radi potpore razvojnoj politici koja bi trebala osigurati oporavak hrvatskog gospodarstva, priopceno je iz te medunarodne organizacije. Zajam je odobren po šestomjesecnom EURIBORU za euro uvecanom za fiksnu kamatnu maržu, što bi trenutno odgovaralo kamatnoj stopi od oko 2,5 posto, uz jednokratnu otplatu glavnice nakon 15 godina.

Svjetska banka najavljuje još jedan zajam iste vrste, ne navodeci kada ce biti odobren. Odobrenim zajmom Svjetska banka poduprijet ce nastojanja hrvatske vlade da ubrza održivi gospodarski oporavak, istice se u priopcenju.

Banka konkretno želi poduprijeti reforme na podrucju fiskalne kosolidacije, kroz troškovno bazirane prilagodbe u javnoj upravi, te u sustavu zdravstvene, mirovinske i socijalne skrbi, navodi se u priopcenju. Zahvaljujuci tim nastojanjima poboljšano je upravljanje javnom potrošnjom i ojacana je srednjorocna održivost javnih financija, uz ciljano ocuvanje makrogospodarske stabilnosti, isticu u SB-u.

Zajam bi takoder trebao poduprijeti razvoj dinamicnog privatnog sektora, i to kroz poboljšane uvjete poslovanja i smanjenu ulogu države u korporativnom sektoru, naglašavaju u banci. Hrvatske vlasti vec su poduzele mjere kako bi se ojacala fleksibilnost tržišta rada, smanjile administrativne i regulatorne prepreke za kompanije i ubrzale privatizacija državnih tvrtki.

"Drago nam je što hrvatske vlasti nastavljaju provoditi program gospodarskog oporavka i što su pokrenute važne reforme kako bi se poboljšala održivost javnih financija", kazao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za zemlje srednje Europe i za Baltik.

"Istodobno poticemo vlasti da ubrzaju reforme, buduci da ce produbljivanje reformi prije pristupa Europskoj uniji stvoriti uvjete da Hrvatska izvuce maksimalnu korist iz clanstva", dodao je Harrold.

"Suradnja sa Svjetskom bankom od iznimne je važnosti i cijenimo potporu Banke od samog pocetka suradnje. Tako je i danas, kada je Hrvatska na vratima Europske unije. Odobravanjem ovog zajma Svjetska banka potvrdila je potporu vladinom programu gospodarskog oporavka, koji je usvojen 2010. radi podupiranja oporavka i ublažavanja socijalnih posljedica svjetske financijske krize. Vjerujemo da ce ovaj razvojni zajam osigurati primjereni alat za potporu SB-a ostvarivanju naših srednjorocnih planova i provedbi institucionalne reforme", kazala je hrvatska ministrica financija Martina Dalic.

Otkako je Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj je globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehnicku pomoc, savjete vezane uz politiku i analiticke usluge, odobrila 46 projekata u vrijednosti od oko 3 milijarde americkih dolara te 52 darovnice ukupne vrijednosti 70 milijuna dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter