Hrvatskoj kazna ako ne stavi na cigarete šokantne fotografije

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Povjerenik Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis poslao je 26. srpnja dopis ministru vanjskih i europskh poslova Miri Kovaču kojim od njega traži da dostavi podatke o ugradnji »duhanskih direktiva« u hrvatsko zakonodavstvo, odnosno, ako su te direktive ugrađene da obavi svoju dužnost i »obavijesti o sadržaju odgovarajućih odredbi nacionalnog zakona«. Andriukaitis podsjeća i da je rok za prijenos direktiva, odnosno njihovu ugradnju u nacionalno zakonodavstvo, istekao.

Europska komisija »u kontekstu informacija koje su joj na raspolaganju smatra da Republika Hrvatska nije ispunila svoje obveze Direktive/direktiva navedene/ih u Prilogu«. Europska komisija je dopisom Andriukaitisa dala Hrvatskoj priliku za očitovanje, a kako navode u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Hrvatska će odgovor dostaviti u predviđenom roku od dva mjeseca od zaprimanja dopisa.

Zastoj u proceduri

U odgovoru na naš upit u MVEP-u navode da je poduzimanje mjera za »duhanske direktive« u nadležnosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva financija, a ta ministarstva rade na nacionalnim propisima koji će biti upućeni u zakonodavni postupak po konstituiranju novog saziva Hrvatskog sabora. Nakon što dobije hrvatsko očitovanje Europska komisija može dati obrazloženo mišljenje, a u konačnici i pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Europskim sudom, a prilikom pokretanja postupka EK Sudu može predložiti paušalni iznos ili kaznu koju država članica, ovisno o odluci Suda, treba platiti. Izvjesno je da će Hrvatska, ugradi li »duhanske direktive« u zakonodavstvo brzo nakon formiranja Sabora probiti zadani rok za njihovu ugradnju.

Gdje je došlo do zastoja u proceduri donošenja s EU direktivom usklađenog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, do danas nije posve jasno. Nacrt Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda s Konačnim prijedlogom zakona prošao je javnu raspravu još 26. veljače, što znači da je bilo sasvim dovoljno vremena da dokument prođe i Vladu i Sabor prije 20. svibnja, krajnjeg roka za primjenu Duhanske direktive koji je zacrtala Europska komisija.

Na upozorenja da se kasni s donošenjem zakona, u Ministarstvu zdravlja u travnju su tvrdili da nema razloga za paniku, te da je više nego dovoljno vremena da se direktiva ispoštuje. U svibnju, kad je postalo jasno da Hrvatska svoju obvezu neće ispuniti na vrijeme, s Ksavera su poručili da su oni svoj dio posla odradili i da zakonski tekst nije zapeo u njihovim ladicama, već u ladicama onih koji ga po proceduri donose.

– Ministarstvo zdravlja je u veljači ove godine provelo e-savjetovanje i nakon objave izvješća, poslalo ga u redovnu zakonodavnu proceduru – glasio je njihov odgovor.

Zabranjene arome

Zakon, međutim, iz Vlade nije stigao do Sabora, a i da jest, pitanje je bi li uopće bio izglasan u situaciji kad je niz zakona zbog blokade vlasti i nemogućnosti okupljanja kvoruma ostao »na čekanju«. Tako se Hrvatska pridružila popisu većine europskih država koje još nisu ugradile Duhansku direktivu u nacionalno zakonodavstvo. Dio država, među njima i Hrvatska, kašnjenje je objasnila namjerom da donese još stroži zakon od onog što direktiva propisuje.

Dok se nova vlast ne pozabavi ovim problemom, hrvatski pušači će do daljnjeg nastaviti kupovati cigarete bez šokantnih fotografija koje, zajedno s upozorenjima o štetnosti cigareta i drugih duhanskih proizvoda, moraju zauzimati najmanje 65 posto ambalaže. Osim ove odredbe, zakon usklađen s EU direktivom zabranjuje uporabu aroma, primjerice mentola ili vanilije, u cigaretama i duhanu za motanje, kao i aditive koji stvaraju dojam da duhanski proizvodi pozitivno utječu na zdravlje, ili čine cigarete manje štetnima.

Oznake poput »light« ili »mild« primjenom tog zakona više se neće smjeti stavljati na kutije cigareta, a oznaku štetnosti za zdravlje i izazivanju ovisnosti nosit će i e-cigarete. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ)

Europska direktiva

- Zabranjuje se uporaba aroma u cigaretama i duhanu za motanje

- Zabranjuje se uporaba aditiva

- Oznake poput »light« ili »mild« više se neće smjeti stavljati na kutije cigareta

- Oznaku štetnosti za zdravlje i izazivanju ovisnosti nosit će i e-cigarete

 


Podijeli: Facebook Twiter