Hrvatskoj kazna ako do 20. svibnja ne izmijeni Zakon o duhanskim proizvodima

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Hrvatskoj prijeti kazna Europske komisije ako Sabor do 20. svibnja ne izmijeni Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i uskladiti ga s EU direktivom o duhanskim proizvodima.

Hrvatska ne može ispuniti zadani rok

Članice EU-a imaju rok do 20. svibnja 2016. za usklađivanje nacionalnih zakona s EU-ovim zakonom o duhanskim proizvodima, koji su Europski Parlament i Vijeće Europe usvojili prije dvije godine.

S obzirom da te zakonske izmjene u Hrvatskoj još nisu prošle ni Vladu, nemoguće je da ispunimo zadani rok, rekla je Hini zastupnica u Europarlamentu Biljana Borzan (SDP/S&D) koja ističe da će Hrvatska najvjerojatnije dobiti kaznu i to za svaki dan kojim prekorači zadani rok.

Po njezinim saznanjima, sve druge zemlje EU-a uskladile su zakone s tom direktivom. Uz Hrvatsku, iznimka je još samo Španjolska u kojoj je zbog izbora parlament raspušten, pa zbog objektivnih razloga nije mogla izmijeniti zakon.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su oni svoj dio posla odradili - izradili prijedlog zakonskih izmjena, proveli e-savjetovanje i izmjene poslali u redovnu zakonodavnu proceduru. No, na Hinin upit - gdje je zapelo i postoji li ikakva šansa da se zakonske izmjene donesu do 20. svibnja, u Ministarstvu nisu odgovorili.

Ozbiljna kazna za javnozdravstveni problem

Eurozastupnica Biljana Borzan smatra da je riječ o "opasnom simptomu nefunkcionalne Vlade", te ističe da ju je posebno zaprepastila izjava pomoćnika ministra zdravlja Ivana Bekavca za Novu TV da će se pokušati odgoditi utvrđeni rok. Ističe da je riječ o elementarnom nepoznavanju europskih propisa jer je taj datum ugrađen u samu direktivu i nema šanse da se na bilo koji način mijenja. "Nema tih linkova i poznanstava koji bi nas u tom smislu mogli abolirati", kaže Borzan.

U ovom trenutku nitko ne može točno reći koju razinu kazne bi Hrvatska mogla dobiti, no gotovo je sigurno da ćemo biti kažnjeni jer nema objektivne isprike za to što se vladajuća koalicija ne slaže, a parlament nema kvoruma, upozorava Borzan. Kazna bi, smatra, mogla biti ozbiljna, s obzirom da je riječ o javnozdravstvenom pitanju.  Mađarska je, primjerice, nedavno zbog neusklađivanja nacionalnog zakona s EU direktivom bila kažnjena s 15 tisuća eura dnevno za svaki dan kašnjenja.

I bivši ministar zdravlja Siniša Varga (SDP) smatra da nas čekaju opomene i kazne.

"S obzirom da zakonske izmjene nisu još ni u proceduri, gotovo je nemoguće ispuniti rok za njihovo donošenje do 20. svibnja, posebno u situaciji s Vladom koja ne funkcionira i Saborom koji ne može prikupiti kvorum", rekao je Hini Varga. Napominje i kako je "EK jako militantna po pitanju poštivanja tog roka, te je unaprijed najavila visoke kazne za zemlje koje ga neće to poštivati".

Na kutijama cigareta slike oboljelih organa

Direktiva 2014/40 EU, s kojom se do 20. svibnja moraju uskladiti nacionalni zakoni država članica EU, propisuje da 65 posto površine ambalaže duhanskih proizvoda zauzimaju upozorenje i slike oboljelih organa. Zabranjuju se i svi dodani okusi, s izuzetkom mentola koji će biti izbačen do 2020. godine, a dozvoljava se jedino duhan s okusima za nargile.

Među mjerama koje propisuje direktiva su i zabrana kancerogenih, mutagenih i neurotoksičnih dodataka štetnih već u nezapaljenom duhanu, ne dozvoljava se navođenje količine katrana i nikotina kako ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste zdravije cigarete, zabranjuju se promotivni popusti i kuponi na ambalaži, a određuje se i da svi laboratoriji za testiranje moraju biti potpuno neovisni od duhanskih tvrtki.

Cilj je novih mjera, koje na snagu trebaju stupiti u lipnju ove godine, smanjiti broj pušača u EU i time spriječiti dio od 700 tisuća smrtnih slučajeva godišnje, koji su posljedica konzumacije duhana u zemljama EU-a. Duhan je svake godine, direktno ili indirektno, odgovoran za broj smrti koji gotovo dosiže broj stanovnika Zagreba. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter