Hrvatskoj je mjesto među članicama EU-a koje će "ići dalje" u integracijama

Srdačan doček za Irce (D. ŠTIFANIĆ)
Srdačan doček za Irce (D. ŠTIFANIĆ)

Hrvatska se mora još čvršće povezati sa zemljama koje su utemeljile Europsku uniju, a ne se pridruživati skupini nedemokratskih režima okupljenih oko inicijative „Tri mora”, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući govor francuskog predsjednika Macrona u kojem se zauzeo za Europu "u više formata" pred kojom će ići "prethodnica", zemlje koje žele "ići dalje" u približavanju svojih gospodarstava i politika.

„Već mjesecima upozoravam kako dio zemalja utemeljiteljica Europske unije, ali i Europska komisija pripremaju mogući scenarij EU u „više brzina”. Ne razumijem zašto se u Hrvatskoj to ne prepoznaje i zašto naša zemlja nema odgovor na takav mogući smjer razvoja Unije”, kaže Jakovčić.

Nakon nedavne izjave francuskog predsjednika Macrona i nakon sigurne pobjede proeuropskih snaga na izborima u Njemačkoj, svejedno hoće li to biti konzervativci ili socijaldemokrati, Jakovčić je uvjeren da će se Europa razvijati u više brzina.

„Nitko neće čekati nedemokratske režime u Poljskoj niti u Mađarskoj da shvate što znači Europska unija. Stoga je vezivanje Hrvatske uz inicijativu „Tri mora” pogubno”, naglašava Jakovčić.

Dodaje kako se Hrvatska mora još čvršće i odlučnije povezati sa zemljama koje su utemeljile EU.

„Njemačka, Italija, Francuska, Austrija- to je skupina zemalja koje su naše prirodno okruženje. Hrvatska mora biti odrješita u tomu da uđe u eurozonu i Schengenski prostor. Kako danas stvari stoje, mi ne znamo što je naša vanjska politika”, zaključio je Jakovčić.


Podijeli: Facebook Twiter