Hrvatskoj bronca na EP-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je broncanu medalju na Europskom prvenstvu u Srbiji nakon što je u susretu za 3. mjesto u beogradskoj Areni pobijedila Španjolsku 31:27 (13:12).

Pobjedom u susretu za broncu Hrvatska je uzvratila Španjolcima za poraz u drugom krugu natjecanja (22:24) koji je odabranike Slavka Goluže gurnuo na Srbiju u polufinalu.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Blaženko Lackovic s osam golova, Ivan Cupic sa sedam, te Igor Vori s pet golova, dok je Mirko Alilovic sakupio 10 obrana.

U španjolskim redovima najefikasniji su bili Daniel Sarmiento sa sedam i Iker Romero sa šest golova. U finalnom susretu sastaju se Srbija i Danska.

Vidjelo se u prvom dijelu da je poraz u polufinalu od Danaca ostavio traga na Španjolcima i prava je šteta što hrvatski rukometaši nisu još bolje iskoristili prilican broj tehnickih pogrešaka suparnika. Svih 30 minuta Hrvatska je vodila, sredinom drugog poluvremena i pet razlike. Medutim, u posljednje dvije i pol minute Španjolci su se definitivno vratili u igru za broncu.

Nakon dva uzastopna pogotka Lackovica za vodstvo 13:9, Hrvatska više nije znala kako probiti dubokih španjolskih 5:1. Štoviše, nakon pogotka Tomasa i Horvat je poput košarkaškog playmakera vodio loptu, što je suparnik presjekao, pa je Tomas i iz kontre još više smanjio, da bi Sarmiento ostavio Hrvatskoj u nastavku samo minimalni zaostatak.

U posljednjih pet sekundi prvog poluvremena Balic i Lackovic stigli su se medusobno posvadati, dok je Kopljar iz deveterca loptu bacio Hombradosu u ruke.

Španjolska je u svom prvom napadu u nastavku uspjela izjednaciti, no scenarij iz polufinala kad je Hrvatska takoder imala minimalnu prednost, ali je sve prokockala u prvim minutama nastavka susreta sa Srbijom, ovoga puta se nije ponovio.

Lackovic je i dalje rešetao Hombradosa, s crte je španjolskog vratara izludivao Vori, a sa sedmerca Cupic, a kad su se prikljucili i prvim pogotkom Balic, pa potom i Kopljar, Hrvatska je stigla do šest pogodaka prednosti (22:16).

Negdje sredinom utakmice Arenom se zaorilo "Nole, Nole". Domaci su navijaci pozdravljali osvajanje Australian opena srpskog tenisaca i pobjedu nad Rafaelom Nadalom ciji su sunarodnjaci u Beogradu bili takoder sve bliži porazu. Ipak, vratili su se u život s dva uzastopna pogotka Romera iz sedmerca, pa je vodstvo Hrvatske smanjeno na samo 26:24.

Kod 28:26 za Hrvatsku, Balic je izgubio loptu u napadu, potom cini prekršaj za sedmerac, no sve ispravlja Mirko Alilovic kad je obranio sedmerac Robertu Garciji. Cupic je potom postigao pogodak s krila za "uzimanje bronhija", a Vori i Vukovic nakon asistencija Balica samo potvrduju hrvatsku broncu. S vrha tribine cuje se "Srce vatreno", na terenu Gojun razvija hrvatsku zastavu, a ostatak sad vec dobro popunjenih tribina upucuje zvižduke.

"Izvukli smo posljednje atome snage za ovu pobjedu, te tvrdim da imam najbolje igrace na svijetu", kazao je nakon pobjede nad Španjolskom i osvajanja europske bronce u Beogradu izbornik Slavko Goluža.

Marko Kopljar proglašen je za najboljeg desnog branica, te je uvršten u najbolju petorku prvenstva.

"Uspjeli smo se vratiti nakon poraza u polufinalu, a to stvarno nije bilo lako. Vrlo sam sretan zbog bronce, ipak se vracamo s medaljom", kazao je Kopljar.

Blaženko Lackovic proglašen je za igraca utakmice za trece mjesto.

Španjolski izbornik Valero Rivera cestitao je Hrvatskoj na pobjedi, ali je naglasio kako je njegova momcad danas odigrala najgoru utakmicu na prvenstvu.

Hrvatskim rukometašima je to vec deseta medalja na velikim natjecanjima (OI, SP, EP), pri cemu cetvrta na europskim prvenstvima.

Na zadnja dva EP-a bili smo drugi, a na prvoj europskoj smotri u Portugalu 1994. treci. Ukupno smo osvojili dva zlata na OI-ju, zlato i tri srebra na svjetskim prvenstvima, te po dva srebra i bronce na europskim smotrama.

Hrvatska - Španjolska 31:27 (13:12) Arena Beograd - 2.000 gledatelja, Suci: Marcus Helbig i Lars Geipel (oba Njemacka)

HRVATSKA: Alilovic, Losert; Balic 1, Kopljar 4, Lackovic 7, Duvnjak, Buntic, Vori 6, Štrlek , Cupic 7 (3), Nincevic 4, Horvat, Musa, Gojun 1, Bicanic, Vukovic 1.

ŠPANJOLSKA: Hombrados, Sierra; Alberto Entrerrios 1, Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, Raul Entrerrios 1, Sarmiento 7, Aguinagalde 2, Roberto Garcia 3 (1), Ugalde, Juan Antonio Garcia, Romero 6 (5), Canellas 1, Morros, Guardiola.

ISKLJUCENJA: Hrvatska 10 minuta, Španjolska 4 minute

SEDMERCI: Hrvatska 3:3, Španjolska 6:9. (Hina, K. LACKOVIC/Novi list)

Zlato pripalo Danskoj

U finalnom susretu Europskog prvenstva rukometaša reprezentacija Danske je u Beogradu pobijedila Srbiju 21:19 (9:7) i po drugi put nakon 2008. osvojila europski naslov.

Dance su do pobjede predvodili Mikkel Hansen sa devet golova, te vratar Niklas Landin Jacobsen s cak 19 obrana. U srpskim redovima najefikasniji su bili Rajko Prodanovic sa cetiri, te Nenad Vuckovic sa tri gola. Darko Stanic je sakupio 15 obrana.

Danska je trijumfom na Europskom prvenstvu izborila direktan plasman na Olimpijske igre u London.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter