Hrvatskoj bod iz Bruxellesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Belgija - Hrvatska 1:1. Stadion kralja Baudouina. Gledatelja: 45.000. Sudac: Undiano Mallenco (Španjolska). Strijelci: 0:1 Perišić (6), 1:1 Gillet (45+2).

BELGIJA: Courtois - Gillet, Vermaelen, Kompany, Vertonghen - Defour (od 67. Fellaini) - Hazard, Witsel, Dembele (od 72. De Bruyne), Mertens (od 81. Mirallas) - Benteke.

HRVATSKA: Pletikosa - Vida, Šimunić, Schildenfield, Strinić - Srna, Radošević (od 78. Vukojević), Modrić, Perišić - Jelavić (od 59. Olić), Mandžukić (od 88. Kalinić).

Hrvatska je odlično krenula u utakmicu protiv vjerojatno glavnog konkurenta za prvo mjesto u skupini i povela u 6. minuti prvim pogotkom Ivana Perišića za raprezentaciju. Mandžukić je pobjegao po desnoj strani i ubacio prizemnu loptu u kazneni prostor, tamo je Kompany odbio loptu ispred Jelavića, ali na nju je natrčao Perišić i preciznim udarem sa 15 metara pogodio mrežu.

U nastavku prvog poluvremena Belgija je zagospodarila terenom i stvorila nekoliko prigoda, a u glavnoj je ulozi bio Christian Benteke. No, 21-godišnji napadač prvo je u 12. minuti upropastio odličan centaršut Vertonghena i glavom s pet metara vrlo loše pucao da bi samo dvije minute potom njegov udarac s vrha kaznenog prostora požrtvovno blokirao Šimunić. Treću prigodu Benteke je imao u 43. minuti nakon što je Hazard sjajnom varkom propustio jedno okomito dodavanje Dembelea, pa je lopta stigla u kazneni prostor do Bentekea, ali ponovno je odlično reagirao Šimunić i u posljednji trenutak izbio loptu s noge belgijskog napadača.

Nažalost, u posljednjim trenucima prvog poluvremena Belgija je izjednačila. Strinić nije uspio dobro glavom očistiti ubaivanje iz kuta već samo odbiti na 18 metara gdje je u punom trku na loptu natrčao desni branič Guillaume Gillet i svom ju snagom zakucao u mrežu.

Iako je Hrvatska izgubila rezultatsku prednost, i u drugom poluvremenu Belgija je nastavila dominirati. Ipak, prvu prijetnju stvorili su naši napadači, Mandžukić je gurnuo loptu u for Jelaviću, ali za pola kraka brži je bio belgijski vratar Courtois. Samo dvije minute potom Benteke je imao novu veliku šansu, ali ponovno ga je u postizanju pogotka spriječio Šimunić. Witsel se sjajno oslobodio Schildenfelda i prošao do gol-linije, pa mu je u blok morao istrčati Pletikosa. Uslijedila je povratna lopta na vrh kaznenog prostora gdje se nalazio Benteke, ali njegov je udarac na putu prema mreži presreo Šimunić.

U posljednjih pola sata ritam utakmice je pao, a nova uzbuđenja stigla su u samoj završnici. Prvo je zaprijetila Belgija u 87. minuti kada je De Bruyne probio desni bok, te zatim uposlio Mirallasa, ali njegov udarac je prošao tik uz vratnicu.

No, Hrvatska je mogla do velike pobjede u prvoj minuti sudačke nadoknade, ali Vida je promašio najveći "zicer" na utakmici. Modrićev korner Mandžukić je odlično prebacio na drugu vratnicu, a tam je Vida s četiri metra neometan loptu umjesto u mrežu poslao pored gola.

Nakon prva dva kola i Hrvatska i Belgija imaju po četiri boda.

Hrvatska će sljedeću utakmicu u kvalifikacijama odigrati 12. listopada u gostima protiv Makedonije. (Hina)

Tijek utakmice:
88'
- Mandžukić izlazi, Kalinić ulazi

87' - Umalo su domaći došli i do punog plijena. Mirallas je s par metara pucao po zemlji, no lopta je za nekoliko centimetara prošla pored lijeve Pletikosine vratnice.

78' - Umjesto najmlađeg igrača koji je ikada nastupio za hrvatsku izabranu vrstu Josipa Radoševića u igru ulazi Ognjen Vukojević.

73' - Šimunić je ponovno uspio blokirati pokušaj Bentekea. Belgijanci su i dalje angažiraniji i daleko bliži novom pogotku.

58' - Večeras prilično odsječenog Jelavića, zamijenio je Ivica Olić.

50' - Witsell je napravio nered u hrvatskoj obrani i povratno poslao loptu do Bentekea, no njegov je pokušaj uspio blokirati Šimunić. Nešto prije u prilici se našao Jelavić, no domaći vratar je u duelu jedan na jedan izašao kao pobjednik.

48' - Šimunić je s dvije noge uklizao Bentekeu i opravdano zaradio žuti karton.

45' - Belgija je do poravnanja došla u posljednjim sekundama poluvremena. Loptu izvedenu iz kornera, Strinić je u pokušaju izbijanja poslao direktno na noge Gilleta, koji punom snagom "buši" Pletikosinu mrežu.

36' Benteke je prošao Vidu i ušao u kazneni prostor, no Pletikosa je ispred njega pokupio loptu. Isti je igrač bio u prilici i nekoliko minuta kasnije, no pogriješio je u dodavanju.

20' - U jeku inicijative Belgijanaca, Hrvatska je imala prilike iz kontru doći do izgledne situacije. Mandžukić je s desna ubacio u šesnaesterac, no Jelavić je bio za korak prebrz.

12'  - Puno sreće imala je sada Hrvatska. Belgijanci su propustili dvije gotovo stopostotne prilike. Benteke je prvo pokušao glavom, ali se spetljao, da bi već u idućem napadu njegov pokušaj po zemlji blokirao Šimunić.

6' - Hrvatski igrači brzo su se pribrali. Akciju je počeo Modrić, proigravši Mandžukića. On je poslao loptu oštro u kazneni prostor domaćih. Jelavić je zamalo bio na njoj, ali je lopta stigla do Perišića koji prisebno po zemlji vara Courtoisa za 0:1 Hrvatske

3' - Belgija je angažiranije otvorila susret. U 4. minuti se s 20-ak metara okušao Witsel. Lopta je oštro prošla po sredini, ali Pletikosa je bio na mjestu. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter